Rôzne

Vianoce v jeseni? Tohtoročný predvianočný deň možno prepíše históriu

Slovensko čaká jeden z najteplejších predvianočných dní v histórii a je veľmi pravdepodobné, že aj najteplejší deň v histórii.

Ilustračný obrázok k článku Vianoce v jeseni? Tohtoročný predvianočný deň možno prepíše históriu
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

Vianoce sa už nezadržateľne blížia, no počasie to zatiaľ nepripomína. Na mnohých miestach nášho územia už niekoľko dní prevláda zamračené, sychravé a upršané počasie, informuje portál iMeteo.sk.

Padne rekord?

„Cez naše územie smerom na východ postupuje teplý front, ktorý prináša zrážky, ktoré sa vyskytujú na mnohých miestach. Čo je však oveľa zaujímavejšie, front, ktorý postupuje je teplý a za ním k nám začne prenikať teplejší vzduch,“ dodáva iMeteo.sk.

Teploty na našom území deň pred Štedrým dňom vystúpia na +2 až +8 °C, ale na juhu a predovšetkým na západe v okolí Bratislavy môže byť až okolo +13 °C a práve táto hodnota je pomerne zaujímavá.

Doteraz najteplejším predvianočným dňom bol 23. december roku 2014, kedy na bratislavskom letisku vystúpila teplota na +12,4 °C. Očakávané teploty v priebehu stredy by teda mali byť ešte o niekoľko desatín vyššie a môže byť pokorený historický denný rekord.

Teplo vystrieda zima

Teplý bude aj Štedrý deň, no práve počas neho začne cez naše územie postupovať studený front a za ním k nám začne prenikať studený vzduch. Zvyšné vianočné dni prinesú pravú zimnú atmosféru.

Na Štedrý deň však už vo večerných hodinách dorazí studený front, ktorý bude postupovať naším územím. Do rána sa citeľne ochladí a 1. sviatok vianočný už bude skôr pripomínať zimu.

V severných oblastiach Slovenska sa očakáva aj sneženie, ktoré môže zostúpiť aj do nižších polôh. Na Štefana bude na oblohe naďalej veľa oblačnosti a na severe sa môžu vyskytovať aj snehové prehánky.

Zimný charakter počasia bude pretrvávať aj po Vianociach. Kým Štedrý deň bude relatívne teplý, ďalšie dni by mali zimu pripomínať viac. Na biele Vianoce sa tak môžu tešiť hlavne obyvatelia severných regiónov.

Ilustračné foto, TASR

Neprehliadnite aj:

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM