ELA Politika

VIDEO: Beňová spôsobila rozruch v europarlamente: OBULA sa do komisára a NAKRIČALA na kolegov

Europoslankyňa za Smer-SD Monika Beňová sa na pôde europarlamentu poriadne rozohnila, keď sa vyjadrila k téme rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na Slovensku. Kritiku si zlízol aj komisár.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Beňová spôsobila rozruch v europarlamente: OBULA sa do komisára a NAKRIČALA na kolegov
Zdroj: Facebook.com/Monika Beňová

Na Slovensku rezonuje téma okolo zrušenia špeciálnej prokuratúry. Zrušenie kľúčových protikorupčných štruktúr a jeho dôsledky pre právny štát boli v stredu podvečer predmetom rozpravy poslancov Európskeho parlamentu (EP) s európskym komisárom pre spravodlivosť Didierom Reyndersom. Na toho dokonca Beňová hlasno vyletela.

Pustila sa do komisára

„Pán komisár, vy ste tri a pol roka ignorovali porušovanie pravidiel právneho štátu na Slovensku. Ignorovali ste tridsať rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky, ignorovali ste päť rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva. Dobre viete, vy aj ja, že rušenie špeciálnej prokuratúry nie je v rozpore s dodržiavaním princípov právneho štátu, pretože to nebolo ani podmienkou nášho členstva v Európskej únii,“ rozohnila sa Beňová smerom na Reyndersa.

Rokovanie o rušení špeciálnej prokuratúry môže podľa Beňovej viesť k aktivovaniu článku 7 Lisabonskej zmluvy. „Mohlo by to mať za následok pozastavenie našich hlasovacích práv v Rade EÚ, ako aj stopnutie európskych peňazí určených pre samosprávu,“ povedala Beňová niekoľko hodín dozadu pred spomínaným vystúpením.

Holandskej liberálnej europoslankyni Sophie in’t Veldovej, ktorá kritizovala rýchle rušenie špeciálnej prokuratúry, Monika Beňová vytkla, že ju nezaujímal prípad vyšetrovateľky policajne inšpekcie Diany Santusovej, o ktorej sa rozprávali vyšetrovateli­a NAKA.

Schytali to aj slovenskí europoslanci

Beňová sa v takmer prázdnej sále obula aj do slovenských kolegov. „A teraz ma počúvajte, vy panoptikum slovenských politikov. Vy ste sem nakráčali s absolútne nezmyselnými obvineniami, za ktoré sa hanbíte pred slovenskými novinármi, ktorým ste povedali, že to komisia chcela túto debatu. Vy si ani nestojíte za tým, že vy ste tlačili na to, aby ste túto debatu otvorili,“ pokračovala v hlasnom prejave Beňová.

„Všetci slovenskí poslanci, ktorí tu vystupujete proti Slovensku, sa hanbite za seba,“ povedala rázne nervózna Beňová a odišla od rečníckeho pultu.

Jej prejav neušiel ani jej straníckemu šéfovi Robertovi Ficovi, ktorý medzitým označil niektorých predstaviteľov v Európskom parlamente za „potkanov.“

Pozrite si viac vo videu, ako Beňová naložila svojim kolegom.

Zdroj: Facebook
Posted by Robert Fico on Wednesday, December 13, 2023

Čo je aktuálne v domácej politike?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM