Magazín

VIDEO: Jediný na svete? Košičan má zbierku s dvoma tisíckami lámp na olej a petrolej

Nevšednú záľubu má Košičan Cyril Barla, ktorý zbiera staré olejové a petrolejové lampy.

Zdroj: TASR/Roman Hanc

Jeho zbierka je najväčšia nielen na Slovensku, ale zrejme aj na svete, preto aktuálne ašpiruje na zápis do Guinessovej knihy rekordov.

Už polstoročie

Certifikát slovenského rekordu získal Košičan vlani v apríli s počtom 1943 lámp. Aktuálne nové sčítanie pre potreby svetového zápisu prinieslo ďalší prírastok.

„Pán Barla je top zberateľ a ten počet v zbierke, ktorú sústredil vo svojom byte, je 1976 kusov,“ uviedol pre TASR Igor Svítok zo Slovenských rekordov. Podľa dostupných informácií nikto nemá takýchto lámp viac.

Zberateľskej vášni sa Košičan venuje už polstoročie, spojil ju s cestovaním a spoznávaním histórie svietidiel so spaľovacím zdrojom. Zo svojej zbierky chcel urobiť múzeum. Starožitné lampy má z rôznych kútov sveta.

Z celého sveta

„Mám napríklad lampu z Austrálie, Spojených štátov, ázijských krajín, dá sa povedať, že zastúpený je tu celý svet, ktorý bol priemyselne vyspelý na to, že mal tie osvetľovacie telesá. Z Indie som zohnal lampy, ktoré boli vyrobené v Anglicku, v Číne na trhu som kúpil starú lampu a po vyčistení som na nej našiel nápis, že bola vyrobená pre Japonsko a Čínu v Hamburgu,“ priblížil zberateľ.

V kolekcii má vzácne mosadzné, keramické, majolikové či sklenené lampy rôznych veľkostí – od miniatúrnych až po kus vysoký dva metre.

Mechanické olejové lampy pochádzajú z 18. a 19. storočia. Lampy s hodinovým strojčekom, ktorý poháňal čerpadlo vháňajúce do horáka olej, po natiahnutí svietili šesť hodín.

Zavedenie petroleja s lepšou vzlínavosťou po knôte zjednodušilo svietenie a prinieslo nové konštrukcie lámp. Koniec ich rozvinutej priemyselnej a remeselnej výroby prišiel s nástupom elektriny.

Mnohé svietidlá priťahujú pozornosť vypracovaním a ozdobnosťou. „Väčšinou, čo tu vidno, sú lampy salónové a tie mali, samozrejme, bohatí ľudia na bohatých stoloch, takže to nemohlo byť niečo nepekné, ale bolo to veľmi uhladené až vyčačkané. Na niektoré z tých lámp je radosť pozrieť,“ zhodnotil zberateľ. Viaceré kusy musel pritom obnoviť a zreštaurovať.

Neprehliadnite aj:

Košičan má rekordnú zbierku s dvoma tisíckami lámp na olej a petrolej
9
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM