Rastislav Búgel Technológie

Viete, čo ZDIEĽATE? Na slovenskom Facebooku a Instagrame začnú overovať FAKTY

V slovenských príspevkoch zdieľaných na sociálnych sieťach budú overovať fakty. Ako to bude fungovať?

Ilustračný obrázok k článku Viete, čo ZDIEĽATE? Na slovenskom Facebooku a Instagrame začnú overovať FAKTY
Zdroj: Freepik.com/rawpixel.com

Facebook a Instagram čaká na Slovensku veľká zmena. Meta, ktorá stojí za týmito sociálnymi sieťami, totiž rozširuje svoj program overovania faktov tretími stranami.

Na Slovensku bude overovať fakty v príspevkoch organizácia Demagog.sk.

Ako to funguje?

Demagog.sk informoval, že bude zamestnávať iba fact-checkerov, ktorých rodný jazyk je slovenčina a ich úlohou bude kontrolovať a hodnotiť presnosť obsahu na Slovensku.

„V rámci boja proti dezinformáciám spoločnosť Meta spolupracuje s nezávislými organizáciami pre overovanie faktov z celého sveta, ktorí preverujú a hodnotia presnosť obsahu. Keď fact-checker vyhodnotí príspevok ako nepravdivý, Meta ho vo Feede zobrazí nižšie, tým sa zastaví šírenie dezinformácií a zníži sa počet ľudí, ktorí príspevok uvidia,“ píše organizácia na svojom webe.

Upozornia ľudí

Keď budú nejaké stránky a účty pravidelne zdieľať nepravdivé informácie, ich dosah sa zníži a prídu o možnosť zarábať a inzerovať.

„A keď je príspevok označený ako nepravdivý, upozorníme ľudí, ktorí ho vidia alebo sa ho pokúsia zdieľať, že bol označený ako nepravdivý,“ vysvetľuje organizácia a dodáva, že fact-checkeri neodstraňujú účty ani stránky z Facebooku alebo Instagramu.

„Sme radi, že sa Demagog.sk pripája k nášmu programu overovania faktov na Slovensku a bude naďalej pomáhať Slovákom pochopiť kľúčové súvislosti toho, čo čítajú na internete,“ uviedol Patrik Tovaryš, Public Policy Manager v spoločnosti Meta pre Slovensko.

Demagog.sk začne overovať fakty na Facebooku a Instagrame v marci tohto roka.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Facebook.com/Noocharin Ostiwech
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM