Rastislav Búgel Technológie

Na Slovensko mieri REVOLUČNÝ platobný systém BLIK: Tešiť sa môžu klienti TÝCHTO bánk

Už onedlho sa slovenskí zákazníci dočkajú mimoriadne populárneho online platobného systému. O čo ide?

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensko mieri REVOLUČNÝ platobný systém BLIK: Tešiť sa môžu klienti TÝCHTO bánk
Zdroj: Unsplash.com

Na Slovensko mieri obľúbený poľský platobný systém BLIK. Stojí za ním spoločnosť Polish Payment Standard (PSP).

Nejde o žiadnu malú spoločnosť. Mobilný platobný systém v Poľsku v roku 2023 používalo 15,8 milióna ľudí a spravili cez neho 1,8 miliardy transakcií.

Čo to vlastne je?

BLIK vznikol v roku 2015 a postupne sa stal jednotkou na poľskom trhu. Za ten čas bolo prostredníctvom neho vykonaných 4,5 miliardy transakcií. V skratke ide o moderný štandard pre mobilné platby. Jeho používatelia nepotrebujú platobnú kartu a na všetko im stačí mobilný telefón.

Pomocou BLIK môžu platiť v obchode, v e-shopoch, posielať si peniaze medzi ľuďmi, či dokonca vyberať hotovosť z bankomatov. V aplikácii si stačí vygenerovať kód, ktorý potom jednoducho zadajú do potrebného zariadenia. Peniaze prídu protistrane takmer okamžite. Platby sú rýchle a jednoduché a netreba pri nich riešiť žiadne QR kódy ani čísla platobných kariet a podobne.

Oznámili príchod na Slovensko

Počas nedávnej konferencie, kde BLIK hodnotil svoje výsledky za uplynulý rok, predseda predstavenstva Dariusz Mazurkiewicz prezradil novinky, ktoré potešia aj Slovákov.

„V najbližších týždňoch spustia platobný systém dve banky na Slovensku. Prístup k službe tak bude umožnený pre 40–50 percent obyvateľov,“ informoval portál wiadomoscihan­dlowe.pl.

Služby budú pribúdať

Na Slovensku najprv plánujú spustiť online platby, neskôr pribudnú aj ďalšie služby. „Na Slovensku čakáme len na implementáciu bankami,“ povedal Mazurkiewicz pre 300gospodarka.pl.

Ako informoval server hnonline.sk, Slovenská sporiteľňa, Fio banka, ČSOB a 365.bank zavedenie BLIK nateraz vylúčili. "O všetkých novinkách budeme informovať včas,“ povedala hovorkyňa UniCredit Bank Zuzana Ďuďáková.

Ktoré banky by ho mali spustiť?

Dočkať by sa však mohli klienti ďalších bánk. „Našim klientom v najbližších mesiacoch sprístupníme platby cez Blik. Podporovať ich budeme prostredníctvom aplikácie Tatra banka Viamo. Klient si v nej bude môcť vygenerovať šesťciferný kód, ktorý následne použije na platbu u obchodníkov a v platobných bránach zapojených do programu Blik,“ prezradila pre hnonline.sk hovorkyňa Tatra banky Simona Miklošovičová.

„Ide o zaujímavú možnosť rozšírenia portfólia a zatraktívnenia služieb pre klientov. Spolupráca so službou je preto veľmi reálna, termín spustenia by sme však v tejto chvíli neradi špecifikovali,“ znie vyjadrenie mBank.

Podľa portálu zive.sk by mala službu priniesť aj VÚB banka.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM