Martin Sýkora Zo Slovenska

Viete poskytnúť prvú pomoc? Ak šoférujete auto, mali by ste to vedieť

Prvá pomoc býva zväčša tá, ktorá rozhodne o žití alebo nežití. Každý, kto je držiteľom vodičského preukazu by mal prvú pomoc vedieť poskytnúť.

Ilustračný obrázok k článku Viete poskytnúť prvú pomoc? Ak šoférujete auto, mali by ste to vedieť
Zdroj: TASR

Od pondelka až do piatku začína na cestách preventívna kontrola za účasti Slovenského Červeného kríža. Ako informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová, táto spolupráca bude zameraná na preverenie úrovne vedomostí vodičov z poskytovania prvej pomoci v súvislosti s cestnou premávkou. Vodiči si budú môcť zopakovať aj poznatky o lekárničkách a ich obsahu, pretože sú veľmi dôležitou pomôckou pri poskytovaní prvej pomoci.

„Podľa Trestného zákona možno vo všeobecnosti povedať, že ktokoľvek, kto neposkytne potrebnú pomoc osobe, ktorá je v nebezpečenstve smrti alebo javí príznaky ťažkej ujmy na zdraví, hoci tak môže urobiť bez nebezpečenstva pre seba alebo iného, dopúšťa sa trestného činu neposkytnutia pomoci. V takomto prípade hrozí trest odňatia slobody až na dva roky,“ dodala Baloghová.

Podobne je to v zákone upravené aj v prípade vodiča, ktorý bol zúčastnený na dopravnej nehode a neposkytol potrebnú pomoc osobe, ktorá pri nehode utrpela ujmu na zdraví, hoci tak mohol urobiť bez nebezpečenstva pre seba alebo iného. Po dokázaní viny hrozí trest odňatia slobody až na tri roky.

„Je však potrebné vždy skúmať, či boli naplnené všetky znaky skutkovej podstaty trestného činu, aby sme o trestnom čine mohli hovoriť,“ konštatovala hovorkyňa. Ak môžeme potrebnú pomoc poskytnúť a nevystavujeme tým seba alebo iného nebezpečenstvu, mali by sme inému pomocnú ruku vždy podať. V budúcnosti môžeme takúto pomoc iných potrebovať my.

PREČÍTAJTE SI AJ: Obrovská tragédia v Červenom Kláštore: Smutné prázdniny

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM