Regióny Rôzne

Vjazd a výjazd zo Žiaru bude monitorovaný: Kamery prečítajú aj vaše EČV

Nové kamery budú vybavené zariadeniami nočného prísvitu, ktoré zabezpečia kvalitný obraz aj v noci. Technológia na čítanie dát zase zaznamená aj evidenčné čísla áut.

Ilustračný obrázok k článku Vjazd a výjazd zo Žiaru bude monitorovaný: Kamery prečítajú aj vaše EČV
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Vjazd a výjazd vozidiel do mesta Žiar nad Hronom budú čoskoro monitorovať bezpečnostné kamery. V prvej fáze projektu, ktorým chce miestna samospráva zvýšiť bezpečnosť v meste, budú kamery inštalované na Ulici SNP v lokalite pod kaštieľom. O zámere monitorovať vjazd a výjazd vozidiel do mesta už pred časom informoval primátor Peter Antal. Aktuálne sa naň mestu podarilo získať dotáciu vo výške 10 000 eur z ministerstva vnútra.

,,Snažíme sa využiť jednak strategickú polohu nášho mesta, čo sa týka tranzitu vozidiel, a najmä skutočnosť, že mesto má len štyri jednoprúdové vjazdy a výjazdy z mesta. Je tak pomerne jednoduché a nie až tak nákladné kontrolovať ich," povedal o projekte náčelník Mestskej polície v Žiari nad Hronom Róbert Šiška.

Celý projekt počíta s inštaláciou ôsmich statických kamier. Tie budú opatrené tzv. zariadeniami nočného prísvitu, ktoré zabezpečia kvalitný obraz aj v noci. Pridanou hodnotu bude podľa Šišku možnosť alfanumerického čítania dát, teda čítanie a zaznamenávanie evidenčných čísel vozidiel.

,,Na projekt sme žiadali viac peňazí, ako sme dostali, z toho dôvodu ho nemôžeme zrealizovať v plnom rozsahu tak, ako sme plánovali,„ priblížil Šiška s tým, že v prvej fáze inštalujú kamery v jednej zo štyroch plánovaných lokalít. Za tieto prostriedky bude dobudované aj dohľadové centrum, ktoré bude pozostávať z počítača s potrebným softvérom. ,,Čiže vybudujeme základ a v ďalšom roku sa budeme zase uchádzať o finančné prostriedky na jeho rozšírenie,“ dodal Šiška s tým, že prvé kamery by mohli byť osadené niekedy v polovici budúceho roka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM