MAK Správy Zo Slovenska

Vláda: Pellegriniho testy na koronavírus sú nám na nič. Fungujú len pri polomŕtvych

Veľkolepé vítanie lietadla s testami nakoniec dopadlo ako veľké fiasko.

Ilustračný obrázok k článku Vláda: Pellegriniho testy na koronavírus sú nám na nič. Fungujú len pri polomŕtvych
6
Galéria

Nebuďme optimisti. Nakazených ľudí koronavírusom je oveľa viac, než si myslíme. Máme ale pramálo vykonaných testov. Vyslovil sa dnes na tlačovke premiér Igor Matovič, ktorého sprevádzal minister zdravotníctva Marek Krajčí a hlavný hygienik Ján Mika.

Matovič povedal, že sa rysuje možnosť, že nakúpime 200-tisíc testov. „Rysuje sa jedna možnosť, kde by sa dalo zabezpečiť 200-tisíc regulárnych testov na koronavírus,“ povedal premiér s tým, že objednávka sa potvrdí v najbližších hodinách.

Vláda sa ale pripravuje aj na situáciu, že by testy nezohnali. Preto chcú zapojiť aj testovanie doktorky Sone Pekovej z Česka. Pozrite si video na konci článku.

Premiér zároveň informoval, že je nutnosť zvýšiť denné testovanie na desaťnásobok.

Kým predošlé dni sa za deň otestovalo zhruba 200 či 300 ľudí, zvýšiť by sa to malo približne na tritisíc ľudí denne.

Testy… na nič

Vážnou témou stále ostáva nedostatok ochranných prostriedkov pre ľudí v „prvej línii“, teda zdravotníkov, záchranárov, policajtov a podobne. Premiér prisľúbil, že spraví všetko preto, aby ich čo najskôr obdržali. „Ale môžem im ich dať vtedy, keď ich budem mať v ruke,“ konštatuje Matovič a ilustruje situáciu.

„Mali sme tu tri tlačovky denne o tom, ako tu bojujeme, tlačovečka v lietadle a zistíme, že doviezli testy, ktoré sú na dve veci,“ vysvetľuje premiér a hovorí, že Úrad verejného zdravotníctva SR robil porovnávacie testy na chorých ľuďoch s koronavírusom a zistili, že ani jeden test nedokázal nákazu odhaliť. „Takéto testy sme si zaplatili, pri takýchto testoch sme tu robili slávne tlačovky,“ konštatoval Matovič na margo bývalého premiéra Pellegriniho.

Žiadne výsledky testov, ktoré prezentuje ministerstvo, nie sú na základe rýchlotestov. „Rýchlotesty to sú ako hračky s dramaticky nízkou presnosťou a zaberajú iba pri ľuďoch, ktorí sú už v podstate polomŕtvi. Absolútna blbosť. Nakúpili toho haldy a je nám to zbytočné,“ dodal premiér a povedal, že pre Úrad verejného zdravotníctva SR zabezpečili desaťtisíce testov a na najbližšie tri týždne by sme „mali byť v pohode“.

Na Kramároch by testy zatiaľ nemali chýbať a Úrad verejného zdravotníctva SR má zásoby, ktoré sú pre nemocnice k dispozícii, dodal hlavný hygienik.

Krízový štáb od 11. hodiny rokuje o nových opatreniach, od 14. hodiny by mala začať rokovať vláda.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM