Rôzne

Vodiči by mali zbystriť: Polícia upozorňuje na zvýšený výskyt zveri v okolí ciest

Polícia opakovane upozorňuje motoristov na zvýšený výskyt zveri v okolí ciest a v tejto súvislosti vyššiu pravdepodobnosť dopravných nehôd spôsobených stretom s ňou.

Ilustračný obrázok k článku Vodiči by mali zbystriť: Polícia upozorňuje na zvýšený výskyt zveri v okolí ciest
Zdroj: TASR

V poslednom období eviduje dve zrážky so zverou na hornej Nitre. TASR o tom v stredu informovala Elena Antalová z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne.

Škodovú udalosť, zrážku osobného vozidla Opel Insignia a medveďa, riešili policajti z Nitrianskeho Pravna. „Na ceste I/64 v smere od horského prechodu Kľak smerom na Kľačno (okres Prievidza) z lesného porastu vybehol na vozovku medveď. Vodič už nedokázal zrážke so zvieraťom zabrániť. Zranené zviera ešte pár metrov dokázalo prejsť. Následne ho dohľadali policajti s lesným hospodárom,“ uviedla Antalová. K ďalším stretom so zverou podľa nej došlo na ceste I/64 medzi Malými Uhercami a Partizánskym.

„Veľakrát najmä vysoká zver býva oslnená svetlami vozidla, zostáva strnulo stáť na vozovke a neuteká. Opačný prípad je jej zmätené pobehovanie po ceste, keď je ťažké predpokladať ďalší smer jej pohybu. V prípade, že vodiči uvidia prechádzať cez cestu len jednu lesnú zver, je vhodné spomaliť čo najviac, pretože je veľmi pravdepodobné, že sa niekde pri ceste nachádza aj zvyšok stáda,“ upozornila Antalová.

Polícia v tejto súvislosti pripomína, že ak je vodič účastníkom dopravnej nehody s divo žijúcou zverou, je potrebné udalosť nahlásiť na číslo 158. Mal byť si ihneď po nehode spraviť fotodokumentáciu aj zrazeného zvieraťa, lebo vo väčšine prípadov je zver iba omráčená a neskôr môže odísť.

Niektoré poisťovne totiž nemusia uznať škodu, ak sa pri spísaní udalosti zver na mieste nenachádza.

„Po príchode polície na miesto policajt spíše o udalosti záznam a zabezpečí odstránenie uhynutého zvieraťa miestnym poľovným združením. Škoda na vozidle spôsobená divou zverou je hradená z havarijného poistenia, prípadne z pripoistenia k povinnému zmluvnému poisteniu. Ak nemajú vodiči žiadne z týchto nepovinných pripoistení, škodu si budú musieť uhradiť sami,“ dodala Antalová.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM