han Zo zahraničia

Vojenská POMOC Ukrajine od Česka: Poslali im niekoľko TANKOV a bojových vozidiel

Česko poslalo na Ukrajinu niekoľko desiatok tankov typu T-72 a bojových vozidiel BVP-1. Vojenská technika pochádza z mobilizačného skladu českých ozbrojených síl.

Ilustračný obrázok k článku Vojenská POMOC Ukrajine od Česka: Poslali im niekoľko TANKOV a bojových vozidiel
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Ide o staršie typy nemodernizovaných tankov T-72, ktoré mala česká armáda v zálohe, a staré bojové vozidlá československej výroby BVP-1. Vozidlá sú darom českej armády, na ktorom sa dohodli spojenci v rámci NATO. Majú pomôcť Ukrajine pri pozemnej obrane pred ruskými útokmi.

TASR správu prevzala z portálov Novinky.cz a Echo24.cz.

„Verím, že sa v týchto dodávkach podarí pokračovať. Ukrajinská armáda to teraz veľmi potrebuje,“ uviedol v príspevku na Twitteri poslanec Ondřej Benešík z KDÚ-ČSL.

Ministerka obrany Jana Černochová však detaily dodávky odmietla konkretizovať: „Prepáčte, nemôžem k tomu povedať viac. Zúri tam vojna a my tým vrahom s písmenom Z nebudeme nič uľahčovať.“

Česko je jednou z mála krajín, ktoré mohli Ukrajine tento typ vojenskej techniky poskytnúť. Z okolitých štátov nimi disponuje len Slovensko, ktoré ich ale nemá dostatok, a Maďarsko, ktoré dodávky zbraní na Ukrajinu odmieta a zakázalo aj ich transport cez svoje územie.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM