Zo zahraničia

Vojna na Ukrajine: Mariupoľ sa pokúsi o evakuáciu civilistov z mesta

Ukrajinské prístavné mesto Mariupol, momentálne obkľúčené ruskými jednotkami, v nedeľu oznámilo, že sa znovu pokúsi o evakuáciu svojho civilného obyvateľstva, keďže predošlý podobný sobotný pokus sa v dôsledku porušenia prímeria nepodaril.

Ilustračný obrázok k článku Vojna na Ukrajine: Mariupoľ sa pokúsi o evakuáciu civilistov z mesta
4
Galéria
Zdroj: TASR/AP

TASR o tom informuje s odvolaním sa na spravodajstvo agentúry AFP. Od 12:00 hod. (11.00 hod. SEČ) sa začne evakuácia civilného obyvateľstva, uviedli predstavitelia mesta vo vyhlásení.

Dohodnuté prímerie

Avizovaný odsun civilistov je umožnený na základe prímeria dohodnutého s vojskami spadajúcimi pod ruské velenie, ktoré Mariupol držia v obkľúčení.

Zástupca mariupolského starostu Serhej Orlov pre rozhlasovú stanicu BBC uviedol, že humanitárne prímerie na evakuáciu civilistov z mesta netrvalo v sobotu viac ako 30 minút. Kým však Ukrajinci tvrdia, že prímerie porušili ruské jednotky, Moskva deklarovala, že „obyvateľstvo týchto miest je nacionalistickými formáciami využívané ako živý štít“.

Sobotňajšia evakuácia

Prímerie malo v sobotu trvať päť hodín a dohliadať naň mal Červený kríž. Orlov však vyhlásil, že jeho mesto bolo pod „neustálou paľbou“ už krátko po tom, čo prímerie malo začať platiť. Terčom útokov boli školy, škôlky i autobusy, ktoré mali slúžiť na evakuáciu civilistov.

Mariupolský starosta Vadym Bojčenko tvrdí, že jeho mesto čelí „humanitárnej blokáde“, pretože bolo kompletne odrezané od technickej infraštruktúry. Ruské jednotky podľa neho prerušili všetkých 15 elektrických vedení do mesta a Mariupol je bez elektriny už päť dní.

Prečítajte si tiež

Ukrajina Mariupoľ, evakuácia civilného obyvateľstva
4
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM