Aktualizované Zo zahraničia

Vojna na Ukrajine: Rusko vyhlásilo v dvoch územných oblastiach evakuačné prímerie

Ruské štátne tlačové agentúry informovali, že ruská armáda vyhlásila v sobotu v dvoch územných oblastiach Ukrajiny prímerie, ktoré umožní civilnému obyvateľstvu, aby sa z nich mohlo vysťahovať.

Ilustračný obrázok k článku Vojna na Ukrajine: Rusko vyhlásilo v dvoch územných oblastiach evakuačné prímerie
Zdroj: TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení, ktoré podľa agentúry AP priniesli agentúry RIA Novosti a TASS, uvádza, že dalo súhlas na vytvorenie evakuačných únikových ciest, ktoré od 10.00 hod moskovského času (08.00 h SEČ) umožnia evakuáciu civilistov zo strategického prístavného mesta Mariupol na ukrajinskom juhovýchode a z mesta Volnovacha na východe Ukrajiny.

Ukrajinské ozbrojené sily túto informáciu bezprostredne nepotvrdili a nevedno zatiaľ ani to, dokedy budú tieto humanitárne koridory otvorené, približuje AP.

Pod blokádou

Na vytvorenie humanitárneho koridoru vyzval niekoľko hodín predtým mariupolský starosta Vadym Bojčenko. Na sociálnej sieti Telegram zároveň uviedol, že jeho mesto je po niekoľkých dňoch „bezohľadných“ útokov pod „blokádou“ ruskej armády.

Našou prioritou je nastolenie prímeria, aby sme mohli obnoviť životne dôležitú infraštruktúru a zriadiť humanitárny koridor, ktorým sa do mesta dostanú potraviny a lieky,“ dodal.

Mariupol sa nachádza na pobreží Azovského mora a má približne 450 000 obyvateľov. Mesto, ostreľované ruskými silami, je fakticky odrezané od zásob pitnej vody aj elektrického prúdu, pričom jeho obyvateľov sužuje chladné počasie.

Aktualizované 12.05 hod.: Ruská armáda nedodržiava dočasné prímerie pozdĺž celej evakuačnej trasy z Mariupolu, ktorá je súčasťou dohodnutého humanitárneho koridoru. Ruské vojská toto mesto podľa zástupcu starostu dokonca stále ostreľujú. Informovali o tom agentúra Reuters a stanica BBC s odvolaním sa miestnych činiteľov.

Rusi nás stále ostreľujú. Je to šialené,“ povedal zástupca mariupolského starostu Serhij Orlov s tým, že momentálne je evakuácia civilného obyvateľstva nemožná.

Rokujeme s ruskou stranou, aby sme mohli potvrdiť, že prímerie platí pozdĺž celej evakuačnej trasy,“ uvádza sa vo vyhlásení mariupolskej mestskej rady.

Ukrajinská vláda pre Reuters priblížila, že plánuje evakuovať približne 200.000 z Mariupolu a 15.000 z mesta Volnovacha. Garantom prímeria je podľa Kyjeva organizácia Červený kríž.

Foto: Ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM