han Zo zahraničia

VOĽBY v Maďarsku budú mať vysokú účasť: Udrží sa vláda Orbána pri moci?

Vo voľbách do maďarského Národného zhromaždenia prišlo v nedeľu do 13.00 h k urnám 40,01 percenta oprávnených voličov. Úvod volieb poznačili zdravotné i technické problémy.

Ilustračný obrázok k článku VOĽBY v Maďarsku budú mať vysokú účasť: Udrží sa vláda Orbána pri moci?
Zdroj: FOTO TASR/DUNA/MTI - Zoltan Balogh

V parlamentných voľbách v roku 2018 odvolilo do 13.00 h 42,32 percenta voličov a štyri roky predtým iba 34,33 percenta. V roku 2018 dosiahla celková volebná účasť 70,22 percenta.

Na tohtoročné voľby je zaregistrovaných celkovo 7.693.857 voličov. Spolu s držiteľmi maďarského občianstva žijúcimi v zahraničí a Maďarmi, ktorí sa v čase volieb zdržiavajú mimo vlasti a zaregistrovali sa na voľby na zastupiteľských úradoch v zahraničí, je počet oprávnených voličov 8.215.466.

Volebné miestnosti sú otvorené od 06.00 h do 19.00 h.

Sú aj problémy

Prvé hodiny nedeľňajších parlamentných volieb v Maďarsku poznačili menšie mimoriadne udalosti. Išlo o nevoľnosť dvoch účastníkov volieb a o presťahovanie jednej volebnej miestnosti z dôvodu technických problémov, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na spravodajský server index.hu.

V juhomaďarskej Békešskej Čabe prišlo zle členovi volebnej komisie, ktorého odviezli záchranári. Udalosť však neovplyvnila priebeh volieb, ktoré riadne pokračovali ďalej.

V meste Kiskunfélegyháza v Báčsko-malokumánskej župe prišla v priestore vyhradenom na hlasovanie nevoľnosť na voliča, ktorý odpadol a zranil si pritom hlavu. Záchranári ho ošetrili na mieste a hlasovanie aj v tomto prípade pokračovalo ďalej.

V XIV. budapeštianskom obvode museli presťahovať volebnú miestnosť, v ktorej nebolo vhodné osvetlenie a nebolo možné tento problém vyriešiť, pretože prevádzkovateľ budovy nebol k dispozícii.

Orbán alebo Márki-Zay

Líder zjednotenej maďarskej opozície, konzervatívec Péter Márki-Zay, v nedeľu vyzval občanov na aktívnu účasť v prebiehajúcich parlamentných voľbách. Správu o tom TASR prebrala z agentúry DPA.

Vo svojom videopríhovore, zverejnenom v nedeľu ráno na sociálnej sieti Facebook, Márki-Zay na voličov apeloval, aby nehlasovali za vládu premiéra Viktora Orbána.

„Poďme voliť lepší svet, šťastné Maďarsko,“ povedal vo videu nakrútenom v mestečku Hódmezővásárhely na juhovýchode Maďarska, kde je od roku 2018 primátorom.

Opozičný líder po odvolení vo volebnom okrsku základnej školy na Námestí sv. Štefana, kam prišiel v sprievode svojej rodiny, novinárom povedal, že v Maďarsku nie je demokracia a ani voľby nie sú úplne korektné, ale iba takto je možné zvrhnúť najskorumpovanejšiu vládu v 1000-ročných maďarských dejinách.

Kto z koho

Podľa spravodajského servera mfor.hu Márki-Zay k otázke prvých krokov vlády v prípade víťazstva opozície povedal, že Maďarsko by sa pripojilo k Európskej prokuratúre (EPPO), „aby všetci kriminálnici išli do väzenia a aby v Maďarsku nezostala korupcia bez následkov“.

Agentúra DPA pripomenula, že Márki-Zay vedie alianciu šiestich opozičných subjektov. Toto zoskupenie ľavicových, zelených, liberálnych a pravicových konzervatívnych strán chce optimalizovať svoje šance na porážku Orbána.

Prieskumy verejnej mienky nedávno naznačili, že Orbánova pravicovo-nacionalistická strana Fidesz vedie pred opozičnou alianciou len o niekoľko percentuálnych bodov, dodala DPA.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM