KAW Rôzne

Voňavá dobrota: Viete, z ktorého DARČEKA od prezidentky sú PREKVAPENÉ všetky návštevy?

Návštevy, s ktorými sa Zuzana Čaputová stretáva, sú vždy milo prekvapené. Nečudo, veď originálny a chutný darček vždy poteší.

Ilustračný obrázok k článku Voňavá dobrota: Viete, z ktorého DARČEKA od prezidentky sú PREKVAPENÉ všetky návštevy?
Zdroj: Facebook.com/Zuzana Čaputová

Včely sú ukazovateľom kvality a množstva zelene v meste. V Bratislave ich nájdete na strechách administratívnych budov, na Tržnici na Trnavskom mýte, ale aj na mnohých ďalších miestach. Jedným z nich je aj Prezidentská záhrada, ktorá je pre včeličky hotovým rajom.

Usilovné včielky

Tento rok sa včely v Prezidentskej záhrade poriadne činili. „Po roku, odkedy máme v záhrade včely, nám pribudla aj nová včelia rodinka a takmer 50 kíl skvelého a kvalitného medu. Vytvorili sme miesto priamo v centre Bratislavy pre opeľovačov, ktorí sú pre prírodu nezastupiteľní. Aj týmto spôsobom sa snažíme podporiť biodiverzitu,“ informovala prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

Včelnica vznikla vďaka projektu mimovládnej organizácie Živica v máji 2020. Slúži na propagáciu mestského včelárenia a problematiky ochrany a podpory opeľovačov v mestách medzi širokou verejnosťou z celého Slovenska, vrátane návštevníkov Prezidentského paláca.

Sladký a voňavý darček

Prezidentka sa z prítomnosti včelej rodinky teší a je vďačná za množstvo stočeného medu. Bude ho totiž dávať návštevám, ktoré zavítajú do paláca, ako originálny darček.

„Rodinka, ktorá k dvom úľom pribudla v máji tohto roka, nám krásne zosilnela, a to bez akejkoľvek pomoci a prikrmovania. Tomáš Blaškovič, ktorý sa s láskou o naše včely dôkladne stará, odhaduje, že stočíme až 50 kilogramov medu,“ uviedla prezidentka a dodala, že obdarovaní sú vždy milo prekvapení z originálneho darčeka.

„Včely sú zázrakom prírody, najdôležitejšími opeľovačmi a znáška medu je len sladkým bonusom k ich usilovnosti,“ dodala Zuzana Čaputová na záver.

V celej Európe vznikajú v mestách chovy mestských včiel, ktoré prinášajú zmenu v chápaní ochrany biodiverzity a obohacujú mestské prostredie.

Mestské včely v Prezidentskej záhrade sa tento rok činili. Po roku, odkedy máme v záhrade včely, nám pribudla aj nová...

Posted by Zuzana Čaputová on Tuesday, September 7, 2021

Viac správ z Prezidentského paláca

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM