Zo Slovenska

Vydali novú vyhlášku: Povinná KARANTÉNA bude dlhšia!

Už je to vyhlásené. Povinná karanténa po kontakte s nakazeným sa predĺži. Takto to bude po novom vyzerať.

Ilustračný obrázok k článku Vydali novú vyhlášku: Povinná KARANTÉNA bude dlhšia!
Zdroj: pixabay.com

Povinná karanténa sa v prípade úzkeho kontaktu s osobou pozitívne testovanou na ochorenie COVID-19 na Slovensku predĺži z desať na 14 dní. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá bude účinná od pondelka 8. februára.

Kontakt

„Štrnásťdňová izolácia s RT-PCR testovaním najskôr na ôsmy deň sa bude uplatňovať aj v prípade úzkych kontaktov pozitívne testovaných osôb. Štrnásť dní sa začína počítať od posledného kontaktu s pozitívnou osobou," uviedla hovorkyňa úradu Daša Račková.

Lehota podľa jej slov platí aj v prípade, že výsledok testu je negatívny, a to z dôvodu, že sa u osôb ešte môžu prejaviť klinické príznaky.

„Štrnásťdňovú izoláciu je potrebné dodržať aj v prípade, že osoby sú bezpríznakové a bez testovania. Ak sa u nich klinické príznaky prejavia, o termíne ukončenia karantény rozhoduje ošetrujúci lekár," doplnila hovorkyňa ÚVZ SR.

Výnimky

Povinnosť karantény sa nebude vzťahovať na osoby, ktoré v ostatných troch mesiacoch prekonali ochorenie COVID-19, avšak len v prípade, že sa u nich nevyskytnú príznaky ochorenia.

Izolácia osoby pozitívnej na ochorenie alebo karanténa osoby po úzkom kontakte s osobou pozitívnou na ochorenie, ktorá nebola ku dňu účinnosti vyhlášky ukončená, sa ukončuje podľa doterajších predpisov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM