Aktualizované Filip Chudý Zo Slovenska

Slovensko spúšťa COVID automat: PREHĽAD opatrení, ktoré sa menia

Vláda prijala zavedenie COVID automatu. Jednotlivé okresy budú na základe epidemiologickej situácie rozdelené a opatrenia sa budú medzi nimi líšiť.

Zdroj: TASR/Jakub Popelka

Od pondelka 8. februára začne platiť na Slovensku COVID automat. Po piatkovom online rokovaní vlády to vyhlásil predseda vlády Igor Matovič (OĽANO). Vláda zároveň prijala uznesenie, ktorým sa od pondelka zásadne mení prístup k riadeniu rôznych protipandemických opatrení.

Testy

Potvrdenie o negatívnom teste na ochorenie COVID-19 sa na Slovensku nebude vyžadovať od pondelka (8. 2.), ale od stredy (10. 2.).

„Ak bude nejaký región v lepšej fáze, periodicita testovania nemusí byť každých sedem dní, ale každých 14 či 21 dní,„ oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí Ak niekto cestuje do zamestnania MHD, regionálnym autobusom či vlakom, bude sa musieť testovať každých sedem dní. „Platí to pre celé územie SR, čiže aj pre okresy s lepšou epidemiologickou situáciou,“ poznamenal.

Školy a príroda

Šéf rezortu zdravotníctva zároveň uviedol, že v okresoch, ktoré sú v čiernej fáze, sa školy neotvoria. „Regionálne úrady verejného zdravotníctva v takýchto okresoch zakážu výučbu na školách," povedal minister. V bordových regiónoch má regionálny hygienik zhodnotiť, či je situácia vhodná, aby deti nastúpili do školy. Krajčí poznamenal, že rodičia sa môžu zároveň slobodne rozhodnúť, či svoje dieťa dajú do školy alebo bude pokračovať v dištančnom vzdelávaní.

Vláda sa na svojom piatkovom rokovaní zhodla na tom, že po novom nebude potrebné potvrdenie o negatívnom teste na ochorenie COVID-19 na cestu do prírody v rámci okresu. Povolené budú aj cesty do prírody aj do iných okresov, avšak tu sa už budú musieť vedieť ľudia preukázať testom s negatívnym výsledkom.

Čierna fáza

Krajčí víta, že COVID automat bude taký, ako ho odporučili epidemiológovia. Na Slovensku podľa jeho slov budú viac-menej platiť také opatrenie ako v posledných dňoch.

„Sme v čiernej zóne. S výnimkou prírody nedochádza k uvoľneniam," skonštatoval minister.

Celé Slovensko je v čiernej fáze COVID automatu, ak však nejaký región bude v lepšej fáze, periodicita testovania nemusí byť každých sedem dní, ale každých 14 či 21 dní.

Rozdelenie okresov

Takto sú rozdelené okresy na základe aktuálnej epidemiologickej situácie. V prvom a druhom stupni varovania sa zamestnanci musia preukázať testom až od 15. februára. Rozdiel je však v dĺžke platnosti testu. V treťom a štvrtom stupni varovania sa treba preukazovať testom každých sedem dní a prvýkrát 10. februára.

Prvý stupeň varovania (21 dní platný test): Veľký Krtíš

Druhý stupeň varovania (14 dní): Bardejov, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Lučenec, Poltár, Turčianske Teplice, Kežmarok, Prešov, Sabinov, Rimavská Sobota, Skalica, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Trenčín, Žilina

Tretí stupeň varovania (7 dní): Všetky ostatné okresy

Štvrtý stupeň varovania – čierna farba (7 dní): Partizánske, Šaľa, Zlaté Moravce, Revúca, Rožňava, Bánovce nad Bebravou, Hlohovec, Trnava, Žiar nad Hronom

Prehľad opatrení

  • Potvrdenie o negatívnom teste na ochorenie COVID-19 už ľudia nebudú potrebovať na cestu do prírody v rámci okresu. Povolené budú cesty do prírody aj do iných okresov, avšak tu sa už budú musieť vedieť ľudia preukázať testom s negatívnym výsledkom.
  • Ak niekto cestuje do zamestnania prostriedkami hromadnej dopravy, autobusom, vlakom, bude sa musieť testovať každých sedem dní. Platí to pre celé územie SR, čiže aj pre okresy s lepšou epidemiologickou situáciou.
  • V čiernych okresoch, ktorých je podľa aktuálnych dát na celom Slovensku deväť, bude treba od stredy (10. 2.) disponovať negatívnym testom na ochorenie COVID-19 nie starším ako sedem dní na chodenie do práce. Testovať sa bude treba aj v bordových a ďalších okresoch, avšak menej často.
  • V okresoch, ktoré sú v čiernej fáze, sa školy neotvoria. Regionálne úrady verejného zdravotníctva v takýchto okresoch zakážu výučbu na školách.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

M. Krajčí: Negatívny test na COVID-19 bude potrebný až od 10. februára. Potvrdenie o negatívnom teste na ochorenie...

Posted by Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky on Friday, February 5, 2021

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM