Zo Slovenska

Vydýchneme si už od antigénových testov? Ministerstvo oznámilo, KEDY k tomu dôjde

Kedy by mohlo dôjsť k prehodnoteniu využívania antigénových testov? Aj PCR testy by sa mohli začať využívať inak ako doteraz.

Ilustračný obrázok k článku Vydýchneme si už od antigénových testov? Ministerstvo oznámilo, KEDY k tomu dôjde
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

V lete, po mesiaci jún, by mohlo dôjsť k prehodnoteniu využívania antigénových testov. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ)SR Zuzana Eliášová.

„Zmluvy na testovanie antigénovými testami v mobilných odberových miestach sú platné do 30. júna. V nadväznosti na aktuálnu epidemiologickú situáciu v danom čase a jej vývoj sa následne prijme prípadné rozhodnutie o prehodnotení spôsobu antigénového testovania,“ vysvetlila Eliášová.

Hovorkyňa tiež uviedla, že PCR testy by sa mohli začať využívať lokálne, na základe výsledkov z monitoringu odpadových vôd.

Odpadové vody ukazujú, že niekde je úroveň vírusových častíc vyššia, pričom ľudia v tej chvíli nemusia mať ešte príznaky.

Na rizikovú lokalitu by sa podľa nej následne zamerala aj činnosť hygienikov a epidemiológov. Časť obyvateľstva v rizikovej zóne by bola testovaná PCR testami. „Ale len lokálne, kde by sme mali indíciu, že by mohlo dôjsť k zhoršeniu,“ doplnila.

Ilustračné foto, TASR

Čo je potrebné vedieť?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM