han Politika

Výmena názorov Sakovej a Mikulca: ŠKANDÁL, aký tu nebol 30 rokov, vyhlásila politička

Dnes boli hosťami v televíznej relácii Na telo súčasný minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) a jeho predchodkyňa Denisa Saková (Hlas-SD). V priamom prenose sa riešila aj kauza SIS.

Ilustračný obrázok k článku Výmena názorov Sakovej a Mikulca: ŠKANDÁL, aký tu nebol 30 rokov, vyhlásila politička
Zdroj: TASR/Martin Baumann , TASR/Jakub Kotian

Na kauzu majú opačný názor, čo predviedli v debate, ktorú viedol ako tradične v nedeľu krátko po obede Michal Kovačič v relácii Na telo.

Spravodajská informácia má ďaleko od dôkazu, podozrenia sa musia preveriť. Skonštatoval to minister vnútra Roman Mikulec. Podľa vlastných slov vydal pokyn, aby sa inšpekcia ministerstva vnútra zaoberala podozreniami plynúcimi zo správy Slovenskej informačnej služby (SIS), s ktorou sa oboznámili poslanci Národnej rady (NR) SR. Podčiarkol, že polícii, vyšetrovateľom aj prokurátorom dôveruje.

„Ak má niekto dôkazy, treba ich podstúpiť orgánom činným v trestnom konaní. Nebudem ale komentovať konšpirácie a nepotvrdené informácie,“ povedal minister v relácii.

Slová Mikulca

„Vážim si SIS ako inštitúciu, staviam na tom, že chceme spolupracovať do budúcna, ale my sa tu teraz nebavíme o dôkazoch,“ uviedol Mikulec s tým, že podozrenia preverujú orgány činné v trestnom konaní (OČTK) na základe dôkazov. „Ak SIS tvrdí, že takéto dôkazy má, má aj zo zákona povinnosť ich odstúpiť OČTK,“ dodal s tým, že sám ich nevidel.

„Spravodajská informácia je súhrn nie dôkazov. Spravodajská informácia pochádza z rôznych zdrojov, je to súhrn prognóz, hodnotení, určitých skutočností,“ dodal s tým, že ju nechce dehonestovať a súhlasí so závažnosťou podozrení.

Reakcia Sakovej

Saková reagovala, že správu v pléne NRSR prečítal sám šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) aj s tým, že všetky dôkazy SIS zabezpečila zákonne a môžu sa použiť v trestnom konaní. „Hneď, keď sa ozvali poslanci z klubu OĽANO, že je to spravodajská hra, tak ďalší poslanec zo Sme rodina zopakoval, že ide o zákonne získané dôkazy,“ priblížila situáciu v parlamente.

Niečo viac z politiky

Tvrdé vyjadrenie

Exministerka tiež namieta, že predstavitelia štátu museli tieto informácie dostať skôr, ako na stretnutí v SIS a spochybňuje, či nejako konali. Hovorí o podozreniach, že kajúcnici sú univerzálni svedkovia, ktorých výpovede jednotliví vyšetrovatelia cez operatívcov manipulujú, aby boli rovnaké.

„Keď sú výpovede u vyšetrovateľa, obviní sa konkrétny človek,“ povedala s tým, že takýto škandál v bezpečnostných zložkách tu nebol posledných 30 rokov.

Nesúhlasí s tým

Mikulec odmieta slová o škandále. Neobáva sa, že veľké kauzy sú v súčasnosti manipulované a stojí za OČTK. Poukázal na to, že napríklad väzobné stíhania prešli aj prípravnými či odvolacími súdmi a nechce, aby sa spochybňovali aj rozhodnutia súdov. Priznal, že na stretnutí v SIS zazneli i konkrétne mená. Odmieta, že by sa stretnutie týkalo živých prípadov.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Niečo viac z tém, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM