Monika Hanigovská Lifestyle

Vypínate kúrenie pred odchodom z domu, aby ste ušetrili? Choďte na to s rozumom!

Chcete byť v teple a zároveň zlepšiť rozpočet v domácnosti? Vieme, ako to najlepšie docieliť.

Ilustračný obrázok k článku Vypínate kúrenie pred odchodom z domu, aby ste ušetrili? Choďte na to s rozumom!
Zdroj: Dnes24.sk

Vykurovacia sezóna sa blíži a s ňou prichádza i ohlásené zvyšovanie cien energií. Ako ostať najefektívnejšie v teple a zároveň aj čosi ušetriť?

V nejednej domácnosti sa stále vedie debata o tom, či je najlepšie nechať kúrenie stále pustené, vypínať ho tesne pred odchodom alebo ponechať teplotu na nižšom stupni. Na túto problematiku sa pozreli odborníci, ktorých cituje portál LAD Bible.

Je to mýtus

Ušetríme naozaj vtedy, ak ponecháme kúrenie počas celého dňa na nízkej úrovni? Podľa odborníkov z Energy Saving Trust (EST) „je to mýtus“.

Kúrenie zapínajte len vtedy, ak to skutočne potrebujete, pretože podľa slov odborníkov je to „z dlhodobého hľadiska najlepší spôsob, ako ušetriť energiu, a teda aj peniaze.“

Ako neprísť o energiu

No aby sme pochopili túto problematiku, musíme si uvedomiť, aké množstvo energie na vykurovanie váš príbytok reálne spotrebuje. „Kľúčovou vecou, ktorú treba pochopiť, je fakt, že je to všetko o celkovom množstve energie potrebnej na vykurovanie vášho domu,“ zdôraznili a podotkli, že nech je vaša nehnuteľnosť akokoľvek dobre izolovaná, bude z nej teplo aj tak naďalej unikať.

Experti sa zhodli teda na tom, že ak kúrite počas celého dňa, zbytočne prichádzate o energiu.

Ďalší pomocníci

Ak dodržíte túto jednoduchú radu, možno i vás nemilo prekvapí pomalšie vykurovanie. Odborníci sa však zhodujú, že je to aj tak „z dlhodobého hľadiska najlepší spôsob, ako ušetriť“ rodinný rozpočet aj energiu.

Tip redakcie: Ak sa nedokáže vaša nehnuteľnosť po vašom príchode stále akosi „rozohriať“, pozrite sa na kvalitu radiátorov či vykurovacieho telesa. Na trhu sú taktiež inteligentné systémy a aplikácie, ktoré dokážete ovládať na diaľku, a to pomocou smartfónov. Jednoduchou obsluhou ich môžete zapnúť niekoľko desiatok minút pred tým, ako vstúpite do miestnosti.

Nezabudnite si zároveň skontrolovať a odvzdušniť radiátory, pretože vzduch v nich môže zabrániť prúdeniu vody a teda aj priechodu vytúženého tepla.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM