ts Magazín

Vyrazte na prechádzku! Čím viac krokov denne urobíte, tým viac si predĺžite život

Prechádzka je azda najjednoduchší spôsob, akým pre svoje telo môžete začať robiť niečo užitočné. Najlepšie je, že tento „šport“ vôbec nezaťažuje peňaženku.

Ilustračný obrázok k článku Vyrazte na prechádzku! Čím viac krokov denne urobíte, tým viac si predĺžite život
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Vedeli ste, že obyčajná chôdza vám môže predĺžiť život? Poukazuje na to štúdia, ktorá skúmala, ako vplýva chôdza na život človeka.

Viac krokov, dlhší život

Štúdie sa zúčastnilo asi 5 000 ľudí, ktorí tri roky nosili krokomery a boli pod dohľadom vedcov. Nedávno zverejnené výsledky tejto štúdie potvrdili, že ľudia, ktorí urobili 8 000 krokov denne, mali o 51 % nižšie riziko úmrtia ako tí, ktorí urobil 4 000 krokov za deň.

Dokonca u tých, ktorí prešli 12 000 krokov denne alebo viac, bolo riziko úmrtia znížené až o 65 %.

„Vedci to vysvetľujú tým, že fyzický pohyb je katalyzátorom, prostredníctvom ktorého sa rodí silné a zdravé telo,“ uvádza portál goodnewsnetwor­k.org. A je úplne jedno, či chodíte na prechádzky cielene alebo len použijete na cestu do potravín nohy miesto auta.

Prechádzka je azda najjednoduchší spôsob, akým pre svoje telo môžete začať robiť niečo užitočné. Tento „šport“ nezaťažuje peňaženku, čiže vyhovoriť sa na drahú permanentku nemôžete. Okrem toho, ak do svojho programu zapojíte aj prechádzky po jedle, môžete zlepšiť všetky druhy chronických ochorení. Zhodli sa na tom viaceré zahraničné štúdie, ktoré sledovali správanie diabetikov, obéznych ľudí či pacientov trpiacich refluxom po tom, ako sa po večeri išli prejsť.

Veda teda hovorí jasne: Choď a ži dlhšie, cvič a ži ešte dlhšie!

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM