Aktualizované VOCH Správy

Výsledky testov na nový koronavírus sú pozitívne u ďalších ľudí

Výsledky testov na nový koronavírus sú na Slovensku pozitívne u ďalších dvoch ľudí - celkovo ide o tri prípady.

Ilustračný obrázok k článku Výsledky testov na nový koronavírus sú pozitívne u ďalších ľudí
Zdroj: TASR

Výsledky testov na nový koronavírus sú na Slovensku pozitívne u ďalších dvoch ľudí – celkovo ide o tri prípady. Po tom, čo v piatok (6. 3.) potvrdili prvý prípad u 52-ročného muža zo Záhoria, ministerstvo zdravotníctva v sobotu informovalo, že výsledky testov sú pozitívne aj u jeho manželky a syna, ktorý bol v Benátkach.

Prvý nosič

„Hospitalizovaní sú na Klinike infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava otec a syn; manželka zostáva v domácej izolácii,“ povedal predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD), poverený riadením rezortu zdravotníctva.

Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová uviedla, že je známy aj pacient „0“, teda prvý nosič daného ochorenia. Je to syn, ktorý bol v polovici februára v talianskych Benátkach.

Opatrenia

„Ide o úzke kontakty s prvým potvrdeným prípadom koronavírusu. Osoby žijú v spoločnej domácnosti,“ doplnil hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave zabezpečuje všetky potrebné protiepidemio­logické opatrenia.

„Identifikovali sme pacienta prvého kontaktu, čo nám zjednodušuje aj realizáciu protiepidemio­logických opatrení,“ povedal Pellegrini.

Známe výsledky

„Na Slovensku máme doteraz známe výsledky v počte 339 negatívnych a tri pozitívne,“ uzavrel Mikas.

Na Slovensku sú v súvislosti so šírením nového koronavírusu zavedené viaceré opatrenia. Od pondelka (9. 3.) budú zakázané všetky prílety z Talianska a odlety do Talianska na všetkých slovenských medzinárodných letiskách.

Rovnako zakázané budú aj návštevy pacientov vo všetkých nemocniciach, informoval dosluhujúci premiér.

Odporúčania

Zároveň odporúča Konferencii biskupov Slovenska, aby zvážila obmedzenie bohoslužieb, na ktorých sa zúčastňuje väčšie množstvo ľudí. Zakázané budú aj návštevy v domovoch sociálnych služieb, vo všetkých väzniciach a v detských domovoch.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vydá zákaz exkurzií a zájazdov škôl mimo územia Slovenska.

Boj proti koronavírusu a nákup respirátorov zachytáva aj fotogaléria zo sveta.

Boj proti koronavírusu - respirátory idú na dračku
11
Galéria
Zdroj: TASR

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM