han Zo Slovenska

Na HORÚČAVY a kúpanie si ešte počkáme: Teraz platí VÝSTRAHA pred búrkami s krúpami!

Na väčšine Slovenska sa môžu v nedeľu vyskytnúť búrky s krúpami. Kde všade platí takáto výstraha?

Ilustračný obrázok k článku Na HORÚČAVY a kúpanie si ešte počkáme: Teraz platí VÝSTRAHA pred búrkami s krúpami!
Zdroj: TASR/František Iván

Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na webe.

Nedeľa a dážď

Výstrahy prvého stupňa platia v tejto súvislosti do 21.00 h vo všetkých krajoch. S búrkami môžu byť podľa meteorológov spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky. Úhrny zrážok môžu dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu.

„Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov,“ varuje SHMÚ.

Veľa bleskov

Len pár dní máme v máji za sebou, aj tak však padol na Slovensku rekord. „Celkovo na našom území od začiatku mája udrelo už 44 907 bleskov, čo je najviac za uplynulé štyri roky,“ informuje portál o počasí imeteo.sk. Svedčí to o tom, že v máji sme si veľa slnečných lúčov neužili. To sa však zmení.

„Už v utorok teploty v najteplejších oblastiach nášho územia prekonajú hranicu +25 °C. V stredu sa maximálne teploty na Slovensku budú pohybovať od +22 do +28 °C a najteplejšie by malo byť vo štvrtok, kedy sa maximálne teploty na Slovensku vyšplhajú na +23 až +30 °C,“ uvádza imeteo.sk.

Potom však príde zrejme znovu chladnejšie počasie a vrátia sa aj búrky. Dokonca aj teploty počas dňa klesnú len na 17 °C, čo ponúka aj portál imeteo.sk vo svojej PREDPOVEDI.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Výber z aktuálnych tém:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM