rbt Politika

VYSVEDČENIE po dvoch rokoch od volieb: Prišla vláda zmeny alebo vláda chaosu?

Blíži sa polovica volebného obdobia a Matovič, Kollár, Sulík a Remišová sa hádajú takmer o všetkom a každý týždeň.

Ilustračný obrázok k článku VYSVEDČENIE po dvoch rokoch od volieb: Prišla vláda zmeny alebo vláda chaosu?
5
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Po voľbách 29. februára 2020 vznikla na Slovensku vládna väčšina, ktorej hlavný sľub voličom sa dal zhrnúť do jedného slova: Zmena.

Po dvoch rokoch vládnutia koalície pod vedením OĽaNO je jasné, že to bola zmena iná. Dá sa tiež zhrnúť jedným slovom: Chaos.

V polovici volebného obdobia podporuje v prieskumoch strany vládnej koalície v približne tretina voličov, kým vo voľbách získali vyše 45 percent hlasov.

Prudký pokles preferencií zaznamenalo od parlamentných volieb najmä víťazné OĽaNO, ktoré sa z vyše 25–percentnej podpory prepadlo pod desať percent.

Vláda premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) prebrala moc v čase, keď sa po celom svete rozbiehala pandémia nového koronavírusu.

Odchádzajúci kabinet Petra Pellegriniho reagoval rýchlo. V polovici marca 2020 zavrel hranice, školy, reštaurácie a obchody s cieľom spomaliť šírenie choroby.

Na Slovensku sa na tri mesiace zastavil ekonomický a spoločenský život. Vďaka uzavretiu hraníc krajinu v podstate obišla prvá vlna pandémie. Každodenným programom Slovákov a Sloveniek v lockdowne sa stali hodinové tlačovky premiéra, z ktorých bolo jasné, že manažment štátu poňal svojským spôsobom.

Škandál s diplomovkami

V júni 2020 vládna koalícia čelila prvému veľkému škandálu. Vyšlo najavo, že diplomová práca predsedu parlamentu Borisa Kollára na Stredoeurópskej univerzite v Skalici je plagiát.

Premiér sa k svojmu koaličnému partnerovi správal nezvyčajne zmierlivo. Pritom v predchádzajúcom volebnom období z rovnakého dôvodu obaja tvrdo útočili na vtedajšieho predsedu parlamentu Andreja Danka. A vyzývali ho, aby odišiel z politiky.

Ak si mám dať na misku váh jednu diplomovku a stabilitu vládnej koalície, určite bude mojou prioritou udržať vládnu koalíciu,” povedal Matovič. Čoskoro sa ukázal ešte jeden dôvod jeho krotkej reakcie. Premiérova vlastná diplomová práca bola tiež plagiátom, navyše ju nepísal sám, ale nechal vypracovať „kamarátovej sestre.

Legendárnym sa stal jeho výrok „Nevestičky, dobre bude,“ po ktorom zasiahol proti obmedzeniam sobášov v zasiahnutých okresoch. Článok pokračuje na ďalšej strane.

Ako ste po dvoch rokoch spokojní so súčasnou vládou?

Volebný štáb OĽaNO v Trnave, 29. február 2020
5
Galéria
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Neprehliadnite:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM