Prokop Slováček Zo Slovenska Zo Slovenska

Vývozu liekov by mal byť koniec. Zákon má byť konečne na strane pacienta

Prečo na Slovensku chýbajú lieky? Aj preto, že vlani zo Slovenska vyviezli firmy zaoberajúce sa reexportom lieky za 280 miliónov korún. Prejednávaná novela zákona z dielne ministerstva zdravotníctva by to mala zmeniť.

Ilustračný obrázok k článku Vývozu liekov by mal byť koniec. Zákon má byť konečne na strane pacienta
Zdroj: TASR

Dostupnosť liekov pre slovenských pacientov by sa mala onedlho zlepšiť. Sľubuje to novela zákona, ktorú pripravilo ministerstvo zdravotníctva pod vedením jej nového šéfa Tomáš Druckera. Právna norma, ktorá je aktuálne v pripomienkovom konaní, má v prípade súhlasného stanoviska vlády, parlamentu a prezidenta platiť od januára 2017.

Reexport oberá našich pacientov

Ceny liekov na Slovensku patria k najnižším v Európskej únii, v zahraničí je ich cena vyššia. Aj preto sa firmám viac oplatí predávať ich v zahraničí, ako u nás. „Mnohí veľkodistribútori liekov sú založení výhradne za účelom reexportu," vysvetľuje prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Podľa rezortu zdravotníctva je na Slovensku až 140 veľkodistri­bútoroch liekov. Do verejných lekární dodáva lieky asi 20. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker verí, že nedostupné lieky sa pre pacientov stanú po schválení novely lepšie prístupnými. „Zlepší to prehľadnosť nakladania s liekmi dovezenými na slovenský trh,“ myslí si tiež Katarína Slezáková, výkonná riaditeľka Asociácie inovatívneho farmaceutického priemyslu.

Čítajte aj: Nedostali ste váš predpísaný liek? Zrejme ho užíva niekto v zahraničí

Ochrana práv pacientov

Podľa Asociácie na ochranu práv pacientov musia byť plánované zmeny jasne formulované a nespochybniteľné. Len tak budú aj vykonateľné, kontrolovateľné a vymožiteľné v prospech pacientov.

„V opačnom prípade môže nastať situácia, že sa tento nový zákon bude obchádzať, tak ako sme tomu boli svedkom pri zákone o poplatkoch v ambulanciách a pacienti sa včas k svojej liečbe nedostanú,“ vysvetľuje Katarína Kafková, prezidentka asociácie.

Aké sú hlavné zmeny?

Novela zákona o liekoch prináša viacero opatrení, ktoré by mali zabrániť reexportu. Po novom by mali lieky hradené z verejného zdravotného poistenia vyvážať len ich výrobcovia, nie distribučné firmy.

V súčasnosti môže vývoz lieku v prípade nedostatku na domácom trhu zakázať Štátny ústav na kontrolu liečiv. Toto opatrenie sa nepáčilo Európskej komisii, ktorá preto začala voči Slovensku právne konanie. So zákazom vývozu už nová legislatíva nepočíta.

Čítajte aj: Odborníčka radí: Za liekmi nebehajte, pacient má viacero možností

Distribučné firmy budú tak ako výrobcovia povinné dodávať lieky len do lekární. Pokiaľ ich budú chcieť dodať inej distribučnej firme, budú tak môcť urobiť len vtedy, ak lieky skončia v lekárni.

Nové povinnosti lekární

Nové povinnosti dostanú aj lekárne. Po novom nebudú môcť receptové lieky odpredať komukoľvek. Spätný predaj lieku bude možný iba tomu držiteľovi povolenia na veľkodistribúciu humánnych liekov, od ktorého lekáreň liek nakúpila.

Lekárne si budú môcť v prípade potreby tiež vymieňať lieky medzi sebou. Ako upozornilo ministerstvo, v lekárňach lieky často vykupujú distribučné firmy a následne ich vyvezú za hranice.

Mohlo by vás zaujímať:

Ako liek na dušu: Vedci dokázali, že priateľstvu sa nevyrovná bohatstvo ani sláva!

SVET O SLOVENSKU: Milionár hľadá liek na Alzheimerovu chorobu

Lieky a lekarne
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM