Eliška Šándorová Rôzne

Ako liek na dušu: Vedci dokázali, že priateľstvu sa nevyrovná bohatstvo ani sláva!

Skutočná hodnota šťastia a bohatstva nie je v peniazoch, ale v priateľoch. Vedci dokázali, že dobrý priateľ je rovnako účinný ako liek alebo vitamín! Ak na toho svojho nemáte čas, dnes sa mu pripomeňte.

Ilustračný obrázok k článku Ako liek na dušu: Vedci dokázali, že priateľstvu sa nevyrovná bohatstvo ani sláva!
Zdroj: TASR

Stoja pri nás v ťažkých chvíľach, zdvihnú telefón aj o polnoci, požičajú z posledného. Nech je ich pomoc akákoľvek, často s nimi prežijeme dlhšiu etapu života ako s partnerom. Najlepší priatelia.

Možno je ním váš spolužiak alebo spolužiačka ešte zo školských čias. Prípadne je to váš súrodenec, rodič, partner či kolega. Alebo je ním váš pes – najlepší priateľ človeka. Nech svojho priateľa nachádzate v komkoľvek, vedzte, že ste šťastný človek.

Jednoducho – priatelia

Najznámejším seriálom, ktorý vtipne a humorne vyzdvihol vzájomné vzťahy medziľudské vzťahy, sú kultoví Priatelia. V podobnom duchu sa v roku 2001 stretla partia 40 mladých ľudí v Richmonde, ktorá oslavovala svoje priateľstvo. Odvtedy je 8. jún zapísaný v kalendári ako Deň najlepších priateľov.

S tradíciou oslavy medziľudských vzťahov prišla už v roku 1935 v USA Organizácia spojených národov. Tá označila 30. júl za Medzinárodný deň priateľstva. Poukazuje na to, aby sa mladí ľudia naučili lepšie chápať rôzne kultúry, podporovali porozumenie medzi národmi a rešpektovali rozmanitosť.

Bez ohľadu na kalendár, na pivo či kávičku alebo rýchly telefonát si treba nájsť čas kedykoľvek.

Priateľ ako balzam na dušu

Priatelia majú na zdravie lepší vplyv ako fyzické cvičenie. Dlhodobá štúdia Harvardskej univerzity (Harvard Study of Adult Development) potvrdzuje, že sláva ani bohatstvo nie sú zárukou šťastia. Sú to práve vzťahy, súdržnosť s rodinou, priateľmi a so životným partnerom.

Tento výskumný projekt prebiehal od roku 1983 a sledoval životy viac ako 700 mužov, v niektorých prípadoch aj ich manželiek. Klinický psychiater a vedúci štúdie Robert Waldinger opísal niekoľko pozoruhodných zistení vo svojom vystúpení na konferencii TED Talk.

Čítajte aj: Skôr ako si zbalíte kufre, myslite na Svetobežku. Pomôže aj tam, kde nefunguje internet

Faktory, ktoré najvýraznejšie ovplyvnili zdravie a šťastie jedincov, boli vzťahy s priateľmi a hlavne s manželkami. Tí muži, ktorí mali v živote najsilnejšie putá, boli chránení pred chronickými telesnými chorobami či psychickými problémami. A to aj napriek tomu, že ich vzťahy mali tiež svoje horšie obdobia.

"Tieto vzťahy nemusia byť stále perfektné, aj keď sa páry každý druhý deň na niečom pohašterili, kým sa jeden na druhého mohli v ťažkých chvíľach naozaj spoľahnúť, boli ich vzťahy veľkým prínosom v živote,“ vysvetľuje doktor Waldinger

Nie každý má šťastie

Ak máte šťastie na dobrého priateľa, na ktorého sa môžete spoľahnúť a „vyplakať sa“ na jeho pleci, môžete si gratulovať. Éra počítačovej komunikácie nás oberá o skutočné vzťahy. Podľa údajov z General Social Survey (GSS), počet Američanov, ktorí uviedli, že nemajú žiadnych blízkych priateľov, sa v posledných desaťročiach zhruba strojnásobil.

„Nula“ bola najčastejšou odpoveďou na otázku: koľko majú dôverných priateľov. O to náročnejšie je to u dospelých mužov. Tí majú značný problém v udržiavaní a pestovaní priateľstva. Ako štúdia ďalej dodáva, u spoločensky izolovaných ľudí je dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že zomrú na srdcové ochorenie narozdiel od tých, ktorí žijú v pevných sociálnych kruhoch.

„Silné sociálne vzťahy podporujú duševné zdravie, nadväzujú na lepšiu funkciu imunitného systému, znižujú stres a zmenšujú srdcovocievne problémy,“ tvrdí Debra Umbersonová, sociologička na University of Texas v Austine.

Priateľ je ten, čo si na teba spomenie aj bez toho, aby niečo potreboval. Tak ako, dáte tomu svojmu vedieť, že si vážite vaše priateľstvo?

Mohlo by vás zaujímať: Ste poverčivý? Z piatka trinásteho (ne)majte strach!

Priatelia
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM