Prokop Slováček Správy

Nedostali ste váš predpísaný liek? Zrejme ho užíva niekto v zahraničí

Sťažnosti pacientov, že za predpísanými liekmi sa musia niekedy nachodiť kilometre po viacerých lekárňach, počúvame čoraz viac. Pomôcť by mohol nový projekt, portál „Nedostupné lieky“.

Ilustračný obrázok k článku Nedostali ste váš predpísaný liek? Zrejme ho užíva niekto v zahraničí
Zdroj: TASR

Ako je možné, že niektorý liek jednoducho v určitom období z lekární zmizne a pacienti ho nevedia nikde zohnať? Paradoxom je, že ministerstvo zdravotníctva väčšinou vyhlási, že liekov je v distribučných sieťach dosť. Kde teda miznú?

V zahraničí zarobia viac

„Stretávame sa s tým. Asociácia na ochranu práv pacientov je tu na to, aby dala ministerstvu spätnú väzbu o reálnej dostupnosti liekov. Aby mohlo pripraviť takú legislatívu, ktorá bude v prospech pacientov,“ povedala pre portál dnes24.sk Katarína Kafková, prezidentka asociácie.

Je verejným tajomstvom že firmám sa oplatí vykúpiť lieky z lekární a vyviezť ich do zahraničia. Tam za ne dostanú oveľa viac ako na Slovensku, pretože lieky u nás patria k najlacnejším v Európskej únii.

Podľa informácií z portálu Asociácia dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok chceli vlani distribučné spoločnosti vyviesť zo Slovenska takmer 5 miliónov balení liekov. Povolenie dostali len na 2 milióny. Napriek tomu lieky u nás chýbajú.

Môže za to regulácia cien

Podľa odborníkov je za tým zákonom stanovená cena liekov, ktorá je druhá najnižšia v rámci EÚ. To otvorilo brány pre firmy orientujúce sa na reexport liekov zo Slovenska. Súkromné distribučné spoločnosti tak nakúpia lieky od firiem za slovenské ceny, ale vyvážajú ich do krajín, kde ich predaj so ziskom.

Politická regulácia cien je podľa poslankyne za SaS a členky zdravotníckeho výboru Janky Cigánikovej nežiadúca. „Nový minister zdravotníctva by mal prísť s novými systémovými riešeniami, ktoré nebudú deformovať ceny liekov pri vstupe na slovenský trh a zároveň budú motivovať poskytovateľov zdravotnej starostlivosti i pacientov k racionálnej spotrebe,“ napísala Cigániková vo svojom stanovisku pre TASR.

PREČÍTAJTE SI AJ: HLASUJTE: Mal by minister vnútra Robert Kaliňák odstúpiť?

Bezradní lekárnici

Ak nastane situácia, že liek sa od dodávateľov nedá získať žiadnym spôsobom, lekárnici sú bezradní a nemajú žiadnu inú možnosť, ako sa k liekom dostať.

„Práve preto sme spustili projekt Nedostupné lieky, aby sme získali relevantné údaje o nedostatkových liekov a aby sme mohli iniciovať zmenu legislatívy na zabezpečenie dostupnej liečby pre pacientov na Slovensku podľa ich potrieb,“ dodáva prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Katarína Kafková.

Projekt pomôže vytvoriť databázu informácií o nedostupných liekoch na Slovensku, a jeho autori budú následne iniciovať diskusiu so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) a Ministerstvom zdravotníctva. Výsledky aktivít, ale aj ostatné rady čo robiť, keď sa neviete dostať k svojmu lieku nájde každý pacient na tejto stránke.

Nedostali ste v lekárni liek, ktorý vám doktor predpísal? V piatok vám v ďalšom článku vám poradíme, čo máte urobiť a aké sú vaše práva!

Nedostupné lieky
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM