han Správy

VÝZVA odborníkov znie JASNE: Obmedzte pohyb a kontakty, inak bude na Vianoce ZLE!

Nad Slovenskom sa vznáša ďalší zo série lockdownov, čo je však horšie, idú Vianoce. Lenže, práve kvôli tomu sa k ľuďom prihovorili aj vedci a odborníci. Čo presne odkazujú?

Ilustračný obrázok k článku VÝZVA odborníkov znie JASNE: Obmedzte pohyb a kontakty, inak bude na Vianoce ZLE!
Zdroj: Unsplash.com

Už si aj vrabce čvirikajú to, že majú prísť pred najväčšími sviatkami v roku prísne a tvrdé opatrenia, ktoré súvisia s pandémiou koronavírusu. Najnovšie však pritvrdili aj spomínané „kapacity“.

Verejná výzva

Tú predniesli na stránke www.svls.sk. Smerom k občanom sa obracajú s tým, aby znížili mobilitu a obmedzili stretávanie sa s ľuďmi.

„Vianoce sú tradične sviatkami pokoja a rodinnej pohody. Predchádza im však obdobie zhonu, cestovania, nakupovania a stretnutí. Tieto Vianoce sú, žiaľ, výnimočné, keďže sú vzhľadom na epidemickú, spoločenskú a politickú situáciu aj obrovskou príležitosťou na šírenie koronavírusu. Pre mnohé rodiny sa tak sviatky pokoja môžu zmeniť na obdobie obáv o svojich najbližších,“ píšu vedci a odborníci.

Tvrdá realita?

Ich výzva má predísť tomu, aby sa začali výrazným spôsobom plniť nemocnice. Dokonca predpokladajú priam „katastrofický“ scenár v tom, že by malo už počas tohto mesiaca pribudnúť až 5-tisíc pacientov s COVID-19. „Ak neprídu prísne opatrenia, veľa z nich bude mať vážny priebeh choroby a mnohí ochoreniu podľahnú. Vyzývame obyvateľov Slovenska, aby stretnutia a cestovanie tento rok obmedzili na úzky okruh rodiny a najbližších priateľov. Len tak zmiernime extrémny nápor na naše zdravotníctvo a zabránime zbytočným obetiam, ktorým sa môžeme po príchode vakcín vyhnúť,“ uvádza sa na ich webe.

„Odporúčame vybaviť si predvianočné nákupy čo najskôr a aspoň 7 dní pred stretnutiami s blízkymi sa vyhýbať stretnutiam, ktoré nie sú úplne nevyhnutné,“ dodávajú.

Myslia aj na Silvester

„Každý z nás môže pomôcť, ak už pred sviatkami výrazne zníži svoju mobilitu a kontakty len na tých, ktorých stretáva denne. Čím viac sa obmedzíme teraz, tým menšiemu riziku vystavíme našich blízkych za vianočným stolom. Prehodnoťte tiež účasť na väčších silvestrovských oslavách, ktoré sa budú konať v interiéri. Buďme obozretní a vyhýbajme sa davom pri nákupe darčekov,“ odporúčajú vedci a odborníci.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

https://svls.sk/verejna-vyzva-iniciativy-slovenskych-vedcov-a-odbornikov-veda-pomaha-covid-19-bratislava-07-12-2020/

Posted by Všeobecní lekári - SVLS on Monday, December 7, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM