Správy

WHO bije na poplach, pandémia NESKONČILA: Európu čaká náročná jeseň a zima

Ak budeme s potrebnými krokmi čakať do jesene, môže byť vraj neskoro. Svet strašia nové subvarianty omikronu.

Ilustračný obrázok k článku WHO bije na poplach, pandémia NESKONČILA: Európu čaká náročná jeseň a zima
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Regionálny úrad Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu v utorok upozornil na náročnú jeseň a zimu, ktoré Európu čaká v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Urobila tak v období, keď sa v Európe zvyšujú počty prípadov nákazy covidom, pričom členské štáty monitorujú situáciu len v obmedzenej miere. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Výzva Európe

WHO tiež vyzvala európske krajiny, aby sa „urýchlene zaoberali medzerami v monitorovaní pandemickej situácie a krokmi potrebnými na predchádzanie úmrtiam“.

Riaditeľ regionálneho úradu WHO pre Európu Hans Kluge uviedol, že „je jasné, že sa nachádzame v rovnakej situácii ako minulé leto – ibaže teraz stoja za novou vlnou ochorenia subvarianty omikronu“. Predstavil aj jesennú a zimnú stratégiu pre boj proti covidu, pričom dodal, že „ak budeme s potrebnými krokmi čakať do jesene, bude už príliš neskoro.“

Trojnásobný nárast

V novej stratégii je zahrnutá zvýšená miera vakcinácie obyvateľstva, druhá posilňovacia dávka pre osoby s oslabenou imunitou či seniorov a prekrytie dýchacích ciest v interiéroch a prostriedkoch hromadnej dopravy.

Kluge uviedol, že počet nových prípadov nákazy koronavírusom v Európe a niekoľkých regiónoch strednej Ázie sa v posledných šiestich týždňoch strojnásobil. Poznamenal, že hoci stúpol aj počet hospitalizácií, počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) zostáva relatívne nízky.

Podľa Klugeho zomiera v Európe v súčasnosti na koronavírus približne 3000 ľudí týždenne.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM