han Zo zahraničia

WHO hlási: Pandémiu NEZABRZDILI ani opatrenia! Kde pribúda stále viac nakazených?

Pandémia ochorenia COVID-19 vstúpila do kritickej fázy, vyhlásila v pondelok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Ilustračný obrázok k článku WHO hlási: Pandémiu NEZABRZDILI ani opatrenia! Kde pribúda stále viac nakazených?
Zdroj: Unsplash.com

Aj toto vás môže zaujať:

Varovala, že prípady nákazy výrazne stúpajú napriek osvedčeným opatreniam, ktoré mali šírenie koronavírusu zabrzdiť. V južnej Ázii si rekordné počty nakazených vyžiadali prísne, nové obmedzenia.

Niekde si už užívajú

Briti si, naopak, prvýkrát po dlhých mesiacoch užívajú slobodu ako napríklad pivo v pube a úprava účesu v kaderníctve, keďže v ostrovnej krajine uvoľnili epidemiologické obmedzenia. To dokazuje, ako rýchle očkovanie obyvateľstva v niektorých štátoch spôsobuje zaostávanie iných štátov, väčšinou chudobných.

Koronavírus už usmrtil po celom svete vyše 2,9 milióna ľudí a infikovalo sa ním takmer 136 miliónov ľudí.

„Práve teraz sme v kritickom bode pandémie,“ povedala novinárom hlavná odborníčka WHO pre koronavírus Maria Van Kerkhoveová.

Viac o pandémii

Krivka stúpa

„Krivka tejto pandémie stúpa. A stúpa exponenciálne. Toto nie je situácia, v ktorej sme chceli byť po 16 mesiacoch pandémie, keď už máme osvedčené opatrenia na jej ovládnutie,“ dodala van Kerkhoveová. India v pondelok prekonala Brazíliu ako krajina s druhým najvyšším počtom infekcií, keďže za jediný deň zaznamenala vyše 168-tisíc nových prípadov nákazy.

Najnovší rýchly nárast infekcií spôsobil, že India zaznamenala celkovo 13,5 milióna infikovaných, čo je viac než 13,48 milióna v Brazílii.

Otvárajú, ale…

Pozitívny vývoj je však napríklad v Grécku, kde sa stredoškolskí študenti v pondelok prvýkrát po piatich mesiacoch vrátili do škôl a internátov. Študentov aj učiteľov budú dvakrát týždenne testovať na koronavírus, ale niektorých expertov toto znovuotváranie znepokojuje. Podľa nich je krajina ešte stále v zovretí pandémie.

Ďalšou pozitívnou správou sú výsledky klinických skúšok, ktoré ukazujú, že prípravok s obsahom protilátok od americkej spoločnosti Regeneron používaný na liečbu pacientov s ochorením COVID-19 takisto pomáha zabraňovať aj samotnému nakazeniu.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM