han Správy Zo zahraničia

WHO varuje pred zvratom počas Vianoc: POZOR, oslavy môžu vystriedať SLZY a SMÚTOK!

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varuje, že oslavy Vianoc sa môžu zmeniť na slzy, ak si ľudia počas sviatočného obdobia nebudú naďalej dávať pozor pred ochorením COVID-19.

Ilustračný obrázok k článku WHO varuje pred zvratom počas Vianoc: POZOR, oslavy môžu vystriedať SLZY a SMÚTOK!
Zdroj: Unsplash.com

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus povedal, že počet úmrtí v pandémii koronavírusu prudko stúpa, a vyzval ľudí, aby si veľmi starostlivo premysleli plán na sviatky.

Slová šéfa

„Obdobie sviatkov je čas na relax a oslavy… ale oslava sa môže veľmi rýchlo zmeniť na smútok, ak nebudeme dodržiavať tie správne preventívne opatrenia,“ povedal na tlačovej konferencii Tedros. „Teraz, keď sa pripravujete na sviatky najbližších týždňov, prosím, prosím, starostlivo si zvážte plány. Ak žijete v oblasti s vysokým prenosom koronavírusu, veľmi vás prosím, urobte všetky preventívne opatrenia, aby ste seba aj ostatných chránili,“ uviedol šéf WHO.

„To by bol najlepší dar, ktorý môžete dať – dar zdravia,“ zdôraznil.

Prudký nárast

Tedros povedal, že za posledných šesť týždňov nastal celosvetovo nárast úmrtí na respiračné ochorenie o 60 percent. Niektoré kontinenty však zaznamenávajú vyšší nárast úmrtí než iné, uviedla epidemiologička WHO Maria Van Kerkhoveová. Podľa jej slov v regióne Európy, ako si ho stanovila WHO, došlo za posledných šesť týždňov k takmer 100-percentnému nárastu v počte úmrtí, k 54-percentnému nárastu v Severnej aj Latinskej Amerike a k 50-percentnému v Afrike.

„Koronavírus stále koluje. Väčšina sveta je stále v ohrození,“ upozornila Van Kerkhoveová.

Čaká sa na vakcínu

Vysokopostavený poradca WHO Bruce Aylward medzitým vyhlásil, že sa možno tešiť na rok 2021, lebo na konci „dlhého tunela“ je svetlo. Myslel tým úspechy pri vývoji očkovacích látok proti COVIDu-19. „Nie je dôvod, aby sme boli svedkami rovnakej epidémie aj na budúci rok, pretože vieme, ako túto chorobu poraziť,“ uviedol.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM