Rastislav Dvorový Regióny Regióny

Z dnešného evanjelia Rastislava Dvorového

„Zlé a cudzoložné pokolenie žiada znamenie. Ale znamenie nedostane, iba ak znamenie proroka Jonáša“ (Mt 12, 38-42).

Ilustračný obrázok k článku Z dnešného evanjelia Rastislava Dvorového
Zdroj: Bardejovský Reportér

Ešte nikdy predtým sa nám, tak ako v posledných časoch, opakovane neponúkajú „mimoriadne znamenia“ z neba a „vízie“, so všetkým tým mediálnym humbukom okolo,ktorý má tieto veci vzbudiť a živiť. A ponúkajú ho zvlášť tí, ktorí vidia pád sveta. Sveta, ktorý bol ich malým starodávnym svetom sakristiových mocí, kde sa veľkosť meria v závislosti na kráse a vznešenosti sutany s ozdobným príslušenstvom. Všetci tí, ktorí náhle objavili svoje „pápežské“ povolanie a ponúkajú Františkovi tie najlepšie a hlavne preverené riešenia pre našu dobu. Ako vždy, pozerajúc sa výlučne len dozadu a nikdy nie dopredu. Sú to ľudia chorej viery, náboženstva založeného na nutkavom opakovaní, vždy, všade a za každých okolností.

Zloba tejto generácie spočíva v skutočnosti, že tak ako v Ježišových časoch, aj tu, existuje snaha vydávať za Božiu vôľu to, čo je iba a výlučne ich vlastná túžba po moci, prezlečená do prchavej vznešenosti mimoriadneho znamenia. Do „zázraku“ na spôsob reklamy – môj produkt funguje lepšie ako tvoj, vlastne, môj jeden je cennejší než tri tvoje. Ako sme vyššie spomenuli, Ježiš zástupu, ktorý sa zhlukuje pri hľadaní znamení moci nedá žiadne znamenie, ale hovorí všetkým, ktorí ho nasledujú, aby sa tak ako On a s Ním stali znamením. Už nie sme Cirkvou, ktorá ako prádlo vyvesuje zázračné znamenia, len aby si získala pozornosť ľudí, ale Cirkvou, ktorá je znamením Prítomnosti, ktorá nenariadzuje, ale ponúka. Prítomnosti, ktorá sa nenechá obsluhovať, ale sa dáva do služby.

Evanjelium podľa Matúša 12, 38– 42:

Farizeji žiadajú znamenie Vtedy prišli za Ježišom niektorí zo židovských učiteľov Zákona a žiadali od neho dôkaz, že je naozaj Mesiáš. Ale Ježiš im odpovedal: Len ľudia zlí a tvrdého srdca žiadajú ďalšie dôkazy. Ale dostanete iba také dôkazy ako prorok Jonáš. Ako bol totiž Jonáš tri dni a tri noci v útrobách veľryby, tak bude Syn človeka tri dni a tri noci v lone zeme. Obyvatelia Ninive vystúpia na súde proti vám a odsúdia vás, lebo oni na Jonášovo kázanie zanechali hriešny život a obrátili sa k Bohu. A ten, čo stojí pred vami, je väčší ako Jonáš. Kráľovná zo Sáby vystúpi na súde ako ďalší svedok proti tomuto pokoleniu, lebo prišla z ďalekej krajiny, aby poznala Šalamúnovu múdrosť. A ten, čo stojí pred vami, je predsa väčší ako Šalamún.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM