ts Zo Slovenska

Za čerešne si tento rok priplatíme: Jarné mrazy poškodili takmer polovicu úrody!

Tohtoročné jarné prízemné mrazy poškodili veľkú časť úrody čerešní. Čo to spraví so spotrebiteľskými cenami?

Ilustračný obrázok k článku Za čerešne si tento rok priplatíme: Jarné mrazy poškodili takmer polovicu úrody!
Zdroj: pixabay.com

Jar je ročným obdobím, kedy sa po dlhej zime tešíme na čerstvé a šťavnaté ovocie slovenských pestovateľov. Tento rok si ale čiastočne musíme nechať zájsť chuť. Úroda bude slabšia, na čom sa podpíšu aj ceny.

Poškodená úroda

Dôvodom sú mrazy, ktoré zasiahli najmä kvitnúce ovocné stromy. V priemere vedia slovenskí pestovatelia vypestovať okolo 50-tisíc ton ovocia, po tohtoročných jarných prízemných mrazoch bude úroda niekde na úrovni 30-tisíc ton.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora spustila veľký monitoring škôd, ktoré na tohtoročnej úrode spôsobilo alebo ešte len spôsobí počasie a následky klimatických zmien. „Mapujeme škody spôsobené suchom, mrazmi, hrabošmi, poľovnou zverou a ľadovcom. Hoci ešte nie je pozbieraná úroda, ovocinári už teraz avizujú, že škody silnými mrazmi sa v ovocinárstve zatiaľ dostali na 3,8 milióna eur,“ uviedla pre Dnes24 Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Za čerešne si priplatíme

Najväčšie škody majú pestovatelia na neskorých čerešniach. „Na odrode kordia, ktorá nám tvorí takmer 40% zo slovenských odrôd čerešní, teda 40% z celej našej produkcie, evidujeme až 70% poškodenia, miestami aj viac,“ priblížila Holéciová.

„Momentálne sme v 2. – 3. čerešňovom zberovom týždni, čiže pozbieraná je približne tretina úrody. V prvých týždňoch zberáme plody, ktoré sú menej vhodné na dlhodobé skladovanie, obsahujú veľa vody a treba ich rýchlo spracovať. Čerešne zbierané na konci sezóny môžeme skladovať aj 5 týždňov,“ dodala Holéciová.

Jarné prízemné mrazy poškodili až 40 – 45% úrody čerešní.

Ostatné odrody neskoršie sú na tom podľa Holéciovej podstatne lepšie, niekde je škoda len 10 – 20%.

Škody pritom nie sú len na Slovensku, ale v celej západnej Európe. „Aj preto naši ovocinári odhadujú, že odbytová cena pri čerešniach bude vyššia o 15 – 20%. Čo to spraví so spotrebiteľskými cenami, je otázka na obchodníkov,“ dodala Holéciová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM