MI Zo Slovenska

Začala sa VOJNA o interrupcie! TOTO Kollár nedovolil Nicholsonovej povedať v pléne

Skončí sa to tragicky, hovoria poslankyne za SaS na adresu sprísňovania zákona o interrupciách. V parlamente je to aktuálne horúca téma. Čo si však myslia bežní ľudia?

Ilustračný obrázok k článku Začala sa VOJNA o interrupcie! TOTO Kollár nedovolil Nicholsonovej povedať v pléne
Zdroj: TASR

Do Národnej rady sa dostalo niekoľko návrhov, ktoré chcú viac alebo menej obmedziť počet vykonávaných potratov na Slovensku. Šancu na úspech má pravdepodobne iba novela z dielne poslancov za OĽaNO, ktorú reprezentuje najmä Anna Záborská. Proti sa ostro postavili dve členky koaličnej SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová a Janka Cigániková.

Umlčaná Nicholsonová

Europoslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová sa novinárom na tlačovej konferencii posťažovala, že nedostala možnosť vystúpiť v pléne NR SR a prezentovať poslancom svoje argumenty proti sprísňovaniu interrupcií.

“Požiadala som predsedu NR SR Borisa Kollára, aby som mohla vystúpiť v pléne. Nedostala som súhlas,” uviedla Nicholsonová, ktorá je členkou Európskeho parlamentu a preto sa nemôže voľne zapojiť do debaty v NR SR.

Svoje argumenty v prospech práva žien na slobodnú voľbu o svojom tehotenstve tak predniesla aspoň na tlačovej konferencii. Návrh z dielne poslancov za OĽaNO označila za veľmi spiatočnícky.

“Je to prvý krok k tomu, aby sa interrupcie u nás zakázali úplne,” uviedla europoslankyňa. Dodala, že mnoho vedeckých štúdií i príkladov zo zahraničia potvrdzuje, že zákazy v tomto prípade nič neriešia.

Napríklad v Maďarsku je podstúpenie interrupcie veľmi zdĺhavý a komplikovaný proces a napriek tomu je tam jedna z najvyšších mier potratov. Naopak, v Belgicku, kde sú pravidlá voľnejšie, na školách majú sexuálnu výchovu a antikoncepcia sa prepláca z verejného zdravotníctva, majú najmenej potratov v celej EÚ.

Je to o náboženstve

Obom poslankyniam prekáža najmä predĺženie lehoty na vykonanie interrupcie od okamihu, kedy žena o ňu požiada. Dnešných 48 hodín sa má predĺžiť až na 96 hodín.

“Takto navrhovaná čakacia lehota skráti čas na ukončenie tehotenstva o štyri dni,” uviedla Janka Cigániková. To môže byť problém, ak žena zistí, že je v druhom stave príliš neskoro. Kvôli dlhej čakacej lehote môže byť napokon “donútená” dieťa donosiť.

“Skončí sa to tragicky,” varuje Lucia Nicholsonová. Tvrdí, že ženy budú siahať po ilegálnych spôsoboch ukončenia tehotenstva a ohrozia svoje zdravie.

Obe liberálky sú presvedčené, že to celé nie je o interrupciách ale o náboženstve, ktoré sa konzervatívni poslanci OĽaNO snažia pretlačiť do zákonov.

Čo si myslia ľudia

Anna Záborská z OĽaNO sa takýmto obvineniam bráni. Už v júni na tlačovej konferencii uviedla, že v žiadnom prípade nejde o obmedzovanie interrupcií.

„Slovensko po predložení a schválení novely sa neposunie ani smerom liberálnym, ani konzervatívnym. Posunie sa smerom prosociálnym a prorodinným,“ uviedla A. Záborská. Argumentovala tým, že ich snahou je zaviesť sociálne a finančné opatrenia, ktoré pomôžu ženám donosiť dieťa napriek nepriaznivej situácii.

A čo si o sprísňovaní interrupcií myslia bežní ľudia? Podľa júnového prieskumu agentúry Focus je viac ako polovica (55%) presvedčená, že na súčasnej právnej úprave netreba nič meniť.

Takmer pätina opýtaných by dokonca ešte viac uľahčila prístup žien k ukončeniu tehotenstva. Konzervatívnejší pohľad na vec má len 17 percent respondentov, ktorí by po vzore poslancov za OĽaNO zákon sprísnili.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM