MI Ako ušetriť

Zachráňte svoje oblečenie so škrvnami! Tieto recepty sú overené

Žlté škvrny od potu a deodorantu na tričku pod pazuchami sú ako zlý sen. Bežným praním sa ich nezbavíte a dokážu úplne pokaziť dojem. Poraziť ich dokáže napríklad perkarbonát sodný.

Ilustračný obrázok k článku Zachráňte svoje oblečenie so škrvnami! Tieto recepty sú overené
Zdroj: pixabay.com

Práve v teplom počasí je tento problém najvypuklejší – ak používate tuhý deodorant, zanecháva spolu s potom na tričku pod pazuchami nepekné škvrny. Nie je to však dôvod, aby ste obľúbené tričko vyhodili a zbytočne míňali peniaze na kúpu nového. Stačí siahnuť po jednej zo starých rád osvedčených časom.

Čo kuchyňa dala

Na internete nájdete veľa zaručených receptov, ako vyčistiť zažraté škvrny na šatách. Nie všetky sú však naozaj účinné. Medzi spoľahlivé metódy patria recepty, na ktoré máte väčšinou všetky ingrediencie doma v kuchyni. Stačí ich len vytiahnuť.

„Zmiešajte pol šálky čpavku (inak tiež známy ako amoniak) s pol šálkou vody. Touto tekutinou potom potrite škvrny na tričku a nechajte pôsobiť. Potom dôkladne preperte v rukách vo vode s pracím prostriedkom,“ uvádza portál dobrytextil.sk.

Odporúča sa tiež vyliať šálku octu do lavóra s teplou vodou. Octu môžete dať podľa potreby aj viac. V tomto kúpeli potom preperte fľakatú bielizeň a dajte ju ešte vyprať štandardne do práčky s ostatnými vecami.

Octovú vodu určite len tak nevylievajte. Skúste s ňou vyumývať kúpeľňu, najmä plochy zanesené od vodného kameňa a špeciálne sprchovú hlavicu. Účinkuje lepšie ako mnohé drahé prípravky špeciálne vyrobené na tento účel.

Vyskúšať môžete aj recept, ktorý sa zároveň odporúča na čistenie špinavých bielych tenisiek. Jednoducho si vyrobte pastu zo sódy bikarbóny a vody.

„Tou následne potrite škvrny od deodorantov a potu. Nechajte pôsobiť približne jednu hodinu a potom dôkladne prepláchnite studenou vodou a vyperte s bežným pracím prostriedkom v práčke,“ odporúča dobrýtextil.sk.

Citrón je kráľ

Čistiacu silu citrónu poznajú ľudia odjakživa po celom svete. Portál comment-economiser.fr označuje tento citrusový plod za „starý trik francúzskych babičiek,“ ktorý je neporaziteľný v procese odstraňovania škvŕn a bielenia zašlej bielizne.

„Nechajte zovrieť vodu vo veľkom hrnci. Vypnite oheň a pridajte šťavu z dvoch citrónov spolu s nakrájanými kolieskami odšťavených citrusov. Namočte zažltnutú bielizeň a nechajte pôsobiť aspoň dve hodiny, prípadne celý deň,“ píše comment-economiser.fr.

Iný recept odporúča vytvoriť čistiacu pastu z citrónovej šťavy a soli, prípadne zo sódy bikarbóny. Naneste špeciálne na znečistené miesto, vyšúchajte, nechajte pôsobiť a po zmytí ešte preperte štandardne v práčke.

Francúzi nedajú dopustiť na bieliace účinky perkarbonátu sodného. Je to kryštalický prášok, ktorý bežne zakúpite na rôznych internetových obchodoch. Jeho výhodou je nielen silná čistiaca schopnosť, ale aj šetrnosť k životnému prostrediu.

„Do troch litrov horúcej vody nasypte dve polievkové lyžice perkarbonátu sodného. Namočte bielizeň a nechajte pôsobiť dve hodiny. Následne vyperte normálne v práčke,“ uvádza comment-economiser.fr.

Je dobré, ak do vody pridáte aj aktivátor TAED, aby perkarbonát fungoval aj pri nižších teplotách (kúpite na eshope spolu s perkarbonátom). Ale pozor, používajte tento prípravok naozaj len na biele bavlnené šatstvo, či detské plienky. Farebnú bielizeň by ste si zničili.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM