Barbara Dallosová Zo Slovenska

Zadržaný kamión s liekom proti COVID-19? JASNÉ stanovisko colníkov

Sociálnymi sieťami prebehla informácia o kamióne so známym liekom, ktorý sa skloňuje v súvislosti s liečbou koronavírusu. Colnica sa tvrdo ohradila.

Ilustračný obrázok k článku Zadržaný kamión s liekom proti COVID-19? JASNÉ stanovisko colníkov
Zdroj: TASR/Martin Palkovič

Informácie o zadržiavaní kamióna s liečivom ivermektín Colným úradom (CÚ) Žilina sú zavádzajúce a nepravdivé. Informovala o tom hovorkyňa CÚ Žilina Božena Chríbiková.

Kamión neexistuje

„Kamión s ivermektínom, ktorý by CÚ Žilina zadržiaval, neexistuje. Z toho logicky vyplýva, že nie je pravdivá ani informácia o uloženej pokute pre objednávateľa vyššej ako 100 000 eur. Ide o klamlivé a vymyslené informácie. Žiadame preto médiá, aby si pred uverejnením podobných správ preverili relevantnosť informácií z oficiálneho zdroja a predišli tým poškodzovaniu dobrého mena CÚ Žilina a finančnej správy,“ zdôraznila Chríbiková.

Analytik s otázkami

Informácia o zadržaní kamióna s ivermektínom, ktorý podľa odborníkov obsahuje účinnú látku proti COVID-19, sa objavila na facebookovom profile politického analytika Jána Baráneka.

„Pred chvíľou som dostal jednu informáciu. Mám otázku pre premiéra, ministra zdravotníctva a poslancov NR SR: 1. Je pravda, že na colnici v Žiline je už 4 dni zadržaný kamion s liekom Ivermectin, ktorý podľa viacerých odbornikov a štúdií lieči ochorenie na Covid? 2. Je pravda, že objednávateľ tohto lieku dostal pokutu údajne vyššiu a 100 000 €? 3. Ak je toto pravda, nebojíte sa?,“ napísal Baránek.

Nákup liekov cez internet

Finančná správa k situácii uviedla, že nerozhoduje o liekoch, ktoré obsahujú liečivo ivermektín. Podľa hovorkyne Finančnej správy SR Martiny Rybanskej zásielky liekov svojvoľne nezadržiavajú, keďže nemajú v kompetencii rozhodovať o prepustení liekov príjemcom. V prípade, že sa v zásielke objaví liek pre fyzickú osobu, tak sa vždy musia obrátiť na Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Rybanská vysvetlila, že čo sa týka samotného lieku s účinnou látkou ivermektín, tak colné úrady registrujú takéto zásielky približne od januára tohto roka. Najčastejšie sú podľa jej slov zasielané z krajín ako India, Thajsko či Rusko. Colníci zadržali doteraz viac ako desať zásielok.

„Ľudia si tieto lieky objednávajú z rôznych štátov prostredníctvom internetu, ale lieky sú im väčšinou zasielané z Indie a často bez príbalového letáku len samotné blistre v obálkach,“ povedala s tým, že išlo o rôzne druhy liekov v zásielkach, ktoré obsahovali účinnú látku ivermektín.

Finty falšovateľov

Pri liekoch si finančná správa od ŠÚKL vyžiada stanovisko, v ktorom sa uvádza, či je možné lieky prepustiť do voľného obehu. V prípade, že štátny ústav nesúhlasí, aby sa lieky dostali k adresátovi, colný úrad vydá rozhodnutie o neprepustení tovaru do voľného obehu. „Zásielky s týmto druhom tovaru sú potom vo väčšine prípadov zasielané späť na adresu odosielateľa,“ doplnila Rybanská s tým, že prípadne sa tovar zlikviduje.

Nepovolené, zakázané aj falšované lieky sa môžu podľa hovorkyne tiež „skryť“ za výraz „výživové doplnky“, ktoré nepotrebujú prejsť cez registráciu ŠÚKL. Finančná správa však pripomenula, že pred umiestnením výživového doplnku na slovenský trh musí dovozca písomne ohlásiť jeho prvé umiestnenie na trh Úradu verejného zdravotníctva SR. Netýka sa to však neobchodného dovozu pre osobnú spotrebu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z domova i zo sveta

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM