Politika

Poslanci sa nebudú plošne očkovať proti ochoreniu COVID-19

Napokon sa poslanecké kluby rozhodli, že možnosť prednostného očkovania nevyužijú.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci sa nebudú plošne očkovať proti ochoreniu COVID-19
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa nebudú plošne očkovať proti ochoreniu COVID-19. TASR to potvrdila hovorkyňa predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina) Michaela Jurcová.

Nevyužijú to

Poslanci sa napokon rozhodli možnosť plošného očkovania nevyužiť, vakcíny chcú podľa jej slov prenechať ohrozeným skupinám. Šéf parlamentu ešte koncom januára požiadal poslanecké kluby, aby opätovne prehodnotili záujem o očkovanie a nahlásili počty záujemcov. Kollár vtedy poslancov vyzval dôkladne zvážiť túto možnosť.

Kancelária NR SR mala na základe oslovenia ministerstvom zdravotníctva zistiť počty poslancov, ktorí majú záujem sa zaočkovať ako súčasť kritickej infraštruktúry štátu v súvislosti s riadnym zabezpečením chodu krajiny.

Napokon sa poslanecké kluby rozhodli, že možnosť prednostného očkovania nevyužijú.

Kolegovia ministri

Prítomnosť politikov medzi prvými zaočkovanými proti ochoreniu COVID-19 nie je prejavom ‚papalášizmu‘, ale snahou presvedčiť osobným príkladom o dôležitosti vakcinácie. Členovia Národnej rady SR a vlády SR to uviedli koncom decembra 2020 po tom, ako sa v ružinovskej nemocnici v Bratislave podrobili očkovaniu.

„Nemá to byť gesto prednosti a nadradenosti, ale gesto príkladu, na vlastnom tele chceme ukázať, že nám nikto nechce ublížiť, ale že očkovanie je spôsob, ako poraziť COVID,“ uviedol podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí), ktorý po boku ministrov vlády dostali prvé vakcíny.

V Univerzitnej nemocnici Bratislava v Ružinove sa dala očkovať i prezidentka SR Zuzana Čaputová. I ona vníma svoju prítomnosť a prítomnosť zástupcov parlamentu a vlády ako komunikát smerom k verejnosti, ktorý má posilniť dôveru v očkovanie.

Priznala, že chápe tých, ktorí majú obavy, je presvedčená, že je potrebné počúvať hlas odborníkov a vedcov a prostredníctvom ich argumentov vnímať očkovanie ako ochranu jednotlivcov i celých komunít, ktoré sú rizikám ochorenia vystavené najviac.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM