Rastislav Búgel Zo zahraničia

ZÁKERNÁ taktika zlodejov: Stačí im malá krabička a vaše auto VYKRADNÚ za niekoľko sekúnd

Myslíte si, že ste pred odchodom do obchodu svoje auto zamkli? Nabudúce to radšej dobre skontrolujte. Zlodeji využívajú rušičky, ktoré auto nechajú otvorené.

Ilustračný obrázok k článku ZÁKERNÁ taktika zlodejov: Stačí im malá krabička a vaše auto VYKRADNÚ za niekoľko sekúnd
Zdroj: Unsplash.com , Freepik.com/freepik

Policajti u našich západných susedov riešia nepríjemný problém. Len v Prahe už zaznamenali desiatky prípadov vykradnutých áut na parkoviskách pred obchodnými centrami. Vznikla pri nich škoda za viac ako 750-tisíc korún (vyše 30-tisíc eur).

Používajú rušičky

Ako informoval server idnes.cz, prevažnú väčšinu týchto krádeží majú na svedomí organizované skupiny zločincov. Podľa policajného hovorcu Richarda Hrdinu pomocou rušičiek signálu zablokujú autá pred uzamknutím.

Polícia preto vyzvala vodičov, aby nezabudli kontrolovať uzamknutie svojich áut a nenechávali v nich nič cenné!

Vyhostia ich, vrátia sa späť

Vďaka kamerovým systémom kriminalisti množstvo vykradnutých áut objasnia a páchateľov zadržia. Polícia však upozorňuje, že vo väčšine prípadov ide o cudzincov, ktorí od súdu odchádzajú prevažne s vyhostením.

„Keď opustia zem, si vo svojej domovine zmenia úradne priezvisko a celkom legálne sa vracajú späť a vo svojej činnosti pokračujú. V druhom variante sa vrátia späť deň po uplynutí doby správneho vyhostenia a ide prakticky o akýsi kolobeh,“ vysvetľuje Richard Hrdina.

Na čo si dať pozor?

Portál upozorňuje, že ľudia by si v nadchádzajúcom predvianočnom období mali na parkovisku skontrolovať, či odchádzajú od skutočne uzamknutého auta.

Podľa Hrdinu by tiež mali venovať zvýšenú pozornosť svojmu okoliu. Rušičky signálu totiž fungujú iba na obmedzenú vzdialenosť, preto sú páchatelia vždy na dohľad.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM