Zo Slovenska

Známi analytici VARUJÚ Slovákov: Nie je jasné, z čoho vyplatí vláda TRINÁSTE dôchodky!

Majú pravdu alebo sa to nejako vyrieši? Nezávislá občianska iniciatíva Dáta bez pátosu prišla s neveselou správou o 13. dôchodkoch.

Ilustračný obrázok k článku Známi analytici VARUJÚ Slovákov: Nie je jasné, z čoho vyplatí vláda TRINÁSTE dôchodky!
Zdroj: www.pexels.com

Dáta bez pátosu reagovali na vyhlásenie nového ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša k tomu, že trináste dôchodky v roku 2024 majú dostať tí, ktorí na ne majú nárok v plnej výške súčasného priemerného dôchodku za predošlí rok.

**Analytici prišli na tom, že by sa malo jednať o čiastku 575 až 600 eur.

„Nešťastné číslo: trinástka. Nová vláda ide na verejné financie bagrom. Nie je jasné, z čoho bude vyplatený 13. dôchodok teraz v novembri 2023, lebo Sociálna poisťovňa na to príjmy a ani rezervy z minulých rokov nemá,“ uvádza sa v statuse na sociálnej sieti uznávaných analytikov Dáta bez pátosu.

Ako to vidia Dáta?

Analytici píšu o tom, že: „Vláda si požičala na finančných trhoch za 4%, vláda presunula transferom peniaze (300 mil. eur) poisťovní a Sociálna poisťovňa vyplatí dôchodcom 13. dôchodok.“

A čo sa týka roku 2024, vláda sa podľa Dáta bez pátosu rozhodla nasledovne:

  1. 13. dôchodok bude v priemernej výške starobného dôchodku z roku 2023: to odhadujeme v rozmedzí 575–600 eur.
  2. Vláda si opäť požičia na finančných trhoch. Ale to už bude čistý dlh Slovenska asi o 8–10 miliárd viac ako je dnes a požadované výnosy na slovenských dlhopisoch budú skôr 5% ako dnešné 4%.
  3. Celková suma vychádza aj s predčasnými dôchodkami 700 miliónov eur (pri 1,15 milióna dôchodcoch), včítane predčasných. Ak by sa pridali aj vdovecké, vdovské, sirotské a invalidné, hovoríme o zhruba JEDNEJ miliarde eur: 1 000 000 000 eur.
  4. V októbri peniaze dostane od vlády Sociálna poisťovňa a v novembri ich vyplatí ako dôchodky, pričom ak dôchodcovia všetko minú, tak štátu sa asi 15% vráti na DPH naspäť do kasy (v I. štvrťroku 2025).

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

KLIKNITE aj na tieto články:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM