Zo Slovenska

Zamestnali ste Ukrajincov? Sociálna poisťovňa upozorňuje firmy na povinnosti

Pri zamestnávaní občanov Ukrajiny sa na zamestnancov aj zamestnávateľov vzťahuje slovenská legislatíva.

Ilustračný obrázok k článku Zamestnali ste Ukrajincov? Sociálna poisťovňa upozorňuje firmy na povinnosti
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Upozorňuje na to Sociálna poisťovňa (SP), ktorá v tejto súvislosti informuje o povinnostiach spojených s aktuálnou situáciou.

Povinnosti zamestnávateľa

„Zamestnávateľ je povinný v zákonných lehotách za zamestnanca plniť prihlasovacie, odhlasovacie a oznamovacie povinnosti. Taktiež je povinný odvádzať za neho poistné včas a v riadnej sume tak, ako za každého iného zamestnanca,“ priblížil hovorca SP Martin Kontúr.

V prípade, že ide o zamestnanca – občana Ukrajiny, ktorému bol udelený tolerovaný pobyt (respektíve trvalý, prechodný pobyt), zamestnávateľ ho prihlasuje do Sociálnej poisťovne prostredníctvom Registračného listu fyzickej osoby (RLFO), pričom v oddiele I. neuvedie „fyzická osoba bez pobytu v SR“, keďže ten sa uvádza iba u fyzickej osoby bez pobytu na území SR. Rovnako ani v oddiele II. sa potom neuvedie adresa pobytu (tá sa uvádza iba u fyzickej osoby bez pobytu v SR).

Ak zamestnanec – občan Ukrajiny – nemá pridelené rodné číslo, predloží zamestnávateľ príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne RLFO v papierovej forme.

Pobočka Sociálnej poisťovne podľa slov hovorcu tomuto zamestnancovi vygeneruje na účely sociálneho poistenia identifikačné číslo sociálneho zabezpečenia.

„Registračné povinnosti je tak povinný plniť zamestnávateľ. Poistné na sociálne poistenie platí zamestnanec a zamestnávateľ. Za zamestnanca odvádza poistné na sociálne poistenie zamestnávateľ,“ dodal Kontúr.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM