Zo Slovenska

Zamestnanci by si mali opäť PRILEPŠIŤ: Už onedlho by mohli dostávať VIAC peňazí

Ministerstvo navrhuje zmenu, ktorá by potešila všetkých zamestnancov. Každý mesiac by mohli dostať viac peňazí.

Ilustračný obrázok k článku Zamestnanci by si mali opäť PRILEPŠIŤ: Už onedlho by mohli dostávať VIAC peňazí
Zdroj: Pexels.com , Unsplash.com

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR chce zvýšiť sumy stravného pre zamestnancov. Stalo by sa tak druhýkrát v tomto roku.

Minimálna hodnota stravovacej poukážky sa zo súčasnej sumy 5,48 eura môže zvýšiť na 5,85 eura.

Vyplýva to z návrhu opatrenia MPSVR, ktoré bolo zverejnené na portáli slov-lex a na ktoré upozornilo v stredu ministerstvo.

„Ministerstvo práce tak reaguje na rastúce ceny jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní. Zverejnením predbežnej informácie o návrhu opatrenia zvýšenia súm stravného sa inicioval legislatívny proces s termínom pripomienkovania do 1. augusta 2023,“ uviedlo MPSVR SR.

Viac aj za pracovnú cestu

Minimálna hodnota stravovacej poukážky je podľa zákonníka práce 75 % stravného pre pracovné cesty v trvaní päť až 12 hodín. Suma stravného sa má návrhom opatrenia zvýšiť pri piatich až 12 hodinách pracovnej cesty zo 7,3 eura na 7,8 eura. Nad 12 až 18 hodín trvania pracovnej cesty by mohol zamestnanec dostať stravné vo výške 11,6 eura, namiesto súčasných 10,9 eura. Náhrada stravného pri trvaní pracovnej cesty viac ako 18 hodín sa návrhom môže zvýšiť o euro, a to konkrétne na 17,4 eura.

Je to na zamestnávateľovi

Sumy stravného pri pracovných cestách nedávno zvýšilo opatrenie MPSVR SR s účinnosťou od 1. júna. Mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní však už júni podľa ministerstva dosiahol hodnotu 105,8. Je to zvýšenie o 5,8 % oproti tzv. základni. Za základňu sa považuje príslušný kalendárny mesiac, podľa ktorého boli naposledy opatrením upravené sumy stravného.

Minimálnu hodnotu stravovacej poukážky určuje Zákonník práce, zamestnávateľ sa však môže rozhodnúť poskytovať stravovaciu poukážku aj vo vyššej hodnote. Účinnosť opatrenia záleží od dĺžky legislatívneho procesu. Začal sa v stredu zverejnením predbežnej informácie s termínom ukončenia pripomienkovania na 1. augusta.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM