TOS Rôzne

Zarážajúci verdikt vedcov: Obľúbené jedlo Slovákov zvyšuje riziko RAKOVINY hrubého čreva!

Slovensko je na popredných miestach vo svete vo výskyte rakoviny hrubého čreva a konečníka a toto ochorenie ročne diagnostikujú až štyrom tisíckam Slovákov.

Ilustračný obrázok k článku Zarážajúci verdikt vedcov: Obľúbené jedlo Slovákov zvyšuje riziko RAKOVINY hrubého čreva!
Zdroj: Pixabay.com

Nie je pritom žiadnou novinkou, že jedným z faktorov možného vzniku tejto závažnej choroby je aj životný štýl a v rámci neho má najväčší vplyv strava.

Nebezpečný dusitan

Podľa nedávnej štúdie, ktorá bola uverejnená vo vedeckom časopise Nature, môžu údeniny ako napríklad párky či šunka podporovať rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Nemôže však za to bravčové mäso ako také, ale dusitan sodný, ktorý sa bežne používa ako potravinársky konzervant.

Až o 53% viac nádorov

Štúdia skúmala účinky konzumácie dusitanov v spracovanom bravčovom mäse na myšiach. Zistilo sa pritom, že myši, ktorým podávali párky obsahujúce dusitany, mali o 53 percent viac gastrointesti­nálnych nádorov ako myši, ktorým bola podávaná strava bez dusitanov.

Zaujímavosťou je, že párky tvorili len 15 % stravy. To je celkom reálny podiel údenín s dusitanmi v celkovej strave aj pri ľuďoch, ktorí sú milovníkmi údenín.

Prečo je škodlivý?

Analýza údajov ukázala, že pridanie bravčového mäsa, resp. údenín bez dusitanu sodného do stravy nemalo negatívny vplyv na rast nádorov u myší. Práve to potvrdilo hypotézu o dusitane.

Vedci vysvetľujú, že pri zahrievaní dusitanu sodného vznikajú takzvané nitrozamíny a pri viacerých pokusoch na zvieratách sa ukázalo, že sú potenciálne karcinogénne.

Hoci sú výsledky podľa odborníkov znepokojujúce, ako to už pri pokusoch na zvieratách podľa nich býva, nemožno ich presne extrapolovať na ľudí.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM