Adela Fruckova Ostatné športy Ostatné športy

Zažite parádny relax vďaka pohybu: 4 super športoviská v Žiline, o ktorých možno ani netušíte, že sú zadarmo

Šport či relax pri pohybe nezriedka čosi stoja a treba tak načrieť do peňaženiek. Je tu však aj iná možnosť a takýto oddych či zvyšovanie svojej fyzičky vás nemusí vyjsť ani cent. Pripravili sme pre vás prehľad našich tipov na miesta v Žiline, kde sa dá výborne zašportovať a sú úplne zadarmo.

Ilustračný obrázok k článku Zažite parádny relax vďaka pohybu: 4 super športoviská v Žiline, o ktorých možno ani netušíte, že sú zadarmo
Zdroj: TASR

Hrazdy aj outdoorové prvky v parku

Park Ľudovíta Štúra, ktorý na mieste niekdajších pasienkov existuje už od roku 1941, má dĺžku asi 600 metrov. Je ohraničený Tajovského ulicou a Bôrickou cestou a preteká ním potok Všivák. Tento park nie je len výborným miestom na behanie (okruh má približne 1 km). V strede parku po rekonštrukcii pribudli hrazdy a outdoorové prvky na cvičenie. „Často po práci tam zbehnem a na čerstvom vzduchu sa zničím na hrázde. Nie vždy má totiž človek chuť na strojené fitko a umelé osvetlenie,“ hovorí Michal (29) a zdôrazňuje, že tohoročné počasie umožňuje cvičenie v parku dokonca aj počas zimy.

Aktívny relax na kúpalisku

Rozvoj obce Višňové v 70. rokoch priniesol popri iných dôležitých stavbách i vybudovanie športového areálu. Jeho súčasťou sa na radosť obyvateľov stalo aj plážové kúpalisko. Bazén má rozmery 25 × 25 metrov, voda je síce svieža, ale ak je v lete neznesiteľné teplo, veľmi dobre poslúži. Areál je sprístupňovaný v letných mesiacoch (júl a august) denne v prípade pekného počasia v čase od 9. do 21.30 hod. Využívanie areálu, ktorý spravuje obec, je bezplatné.

Petang aj cvičenie v prírode

Lesopark Chrasť je najvybudovanejšou časťou lesného parku mesta Žilina. Spolu s ním do tohoto komplexu spadá sedem ďalších samostatných celkov a ich rozloha je približne 2700 hektárov. Celé toto územie vyhlásili v roku 1981 za prímestskú rekreačnú oblasť. V roku 2010 boli vybudované 3 petangové ihriská nachádzajúce sa v hlavnom oplotenom areáli lesoparku Chrasť. Ihriská s rozmermi 3 × 12 metrov sú umiestnené vedľa seba a tvoria súvislý obdĺžnik s rozmermi 9 × 12 metrov.

Pri hre sa rozdeľujú pomôckami na to určenými. Vedľa ihriska stojí informačná tabuľa s pravidlami hry petang. Ak nemáte vlastnú petangovú výbavu, nie je to problém. Môžete si ju za symbolický poplatok zapožičať v kaviarni vedľa ihriska. Bežcov a iných športovcov určite poteší Bežecký okruh zdravia v dĺžke 2 km. Okruh je vyasfaltovaný a nachádza sa na ňom aj 7 stanovíšť cvičenia v prírode. Každý, kto ide okolo, si môže tieto cvičebné pomôcky vyskúšať. Nájdete tu hrazdy , bradlá, tyč, lano na šplh, drevené brvno na tlak ramien, bicepsový zdvih, prekážkovú dráhu, lavičky na sed-ľah, drevené schody pre beh do vrchu a horizontálne rebriny.

Na korčuliach, bicykli a aj s kočíkom

Na Vodnom diele na rozhraní Žiliny a Mojša je vybudovaných viacero športovísk, je len na vás, ktorý zo športov uprednostňujete. Môžete si zabehať alebo zahrať beach volejbal. Deti sa určite potešia detskej trampolíne či výbornej in line dráhe. Prechádza tu aj cykloturistická trasa, ktorá pokračuje cez Varín do Strečna. Asfaltový chodník pozdĺž priehrady je obľúbeným miestom pre korčuliarov a v areáli nájdete outorovú posilňovňu! Skejťáci sa dnes tešia zo skateparku, ktorý je takisto úplne zadarmo.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM