Marek Kravjar Správy Zo Slovenska

Kritická situácia! Slovenským nemocniciam chýba krv. Nie sú darcovia

Nemocnice po celom Slovensku vyzývajú ľudí, aby v tomto období pomohli pri záchrane životov a prišli darovať krv.

Ilustračný obrázok k článku Kritická situácia! Slovenským nemocniciam chýba krv. Nie sú darcovia
3
Galéria
Zdroj: Svet zdravia

Počet darcov v mimoriadnej situácii spôsobenej novým koronavírusom značne klesol a nemocnice potrebujú doplniť zásoby krvi.

Všetky nemocnice aktuálne zaviedli pre darcov preventívne opatrenia. Napríklad do niektorých sa na darovanie krvi môžu telefonicky alebo emailom objednať a prísť individuálne na presný čas. Darcovia musia do nemocnice prísť s rúškom, prípadne si zakrývať ústa a nos šatkou alebo šálom. Prejdú vstupnou kontrolou, odmerajú im teplotu a zisťujú cestovateľskú anamnézu.

Prísne pravidlá

Ako potvrdili pre Dnes24 v Národnej transfúznej službe, aj napriek pandémii slovenskí pacienti naďalej potrebujú k svojej liečbe krv, preto odbery krvi od dobrovoľných darcov sa naďalej vykonávajú, avšak v sprísnených hygienických podmienkach a so zavedenými preventívnymi opatreniami.

Pre darcov krvi v súvislosti s chorobou COVID-19 platia nasledovné kritériá :

  • Darca, ktorý navštívil mimoeurópsku krajinu a nemal infekciu dýchacích ciest alebo zápal pľúc, nemôže darovať krv 28 dní po opustení krajiny (s ohľadom na možnosť prenosu iných infekcií ako COVID-19, napr. WNV…).
  • Darca, ktorý navštívil Európsku krajinu a nemal infekciu dýchacích ciest alebo zápal pľúc, nemôže darovať krv 14 dní po opustení krajiny.
  • Darca, ktorý prekonal infekciu spôsobenú týmto koronavírusom alebo prekonal akúkoľvek infekciu dýchacích ciest alebo zápal pľúc a nebol testovaný na koronavírus (nemal potvrdenú negativitu koronavírusovej infekcie), nemôže darovať krv 28 dní po kompletnom vyliečení (28 dní bez príznakov a bez liečby).
  • Darca, ktorý bol v styku s chorým človekom nakazeným týmto koronavírusom, nemôže darovať krv 14 dní od posledného kontaktu s týmto chorým.
  • Darca, ktorý pracuje v zahraničí alebo býva v zahraničí a denne prechádza cez slovenské hranice, je vyradený z darovania krvi a jej zložiek do odvolania.

    Opatrenia na transfúziologických pracoviskách v súvislosti s prevenciou šírenia koronavírusu a jeho prenosu transfúznymi liekmi:

Na pracovisko Národnej transfúznej služby SR nemôže vstúpiť darca, ktorý nespĺňa predchádzajúce kritériá.

  • Darca ktorý príde darovať krv na niektoré z našich pracovísk, môže vstúpiť len s ochranným rúškom na tvári alebo jeho náhradou.
  • Pri vstupe bude darcovi odmeraná teplota.
  • Darca vyplní hárok (Check list) so 4 otázkami týkajúcimi sa anamnézy súvisiacej s chorobou COVID-19.
  • Až keď prejde darca touto „vstupnou kontrolou“, bude sa môcť zaregistrovať a pokračovať v bežnom postupe pri darovaní krvi.
  • Nezabudnite !!! v prípade, že sa u Vás objavia príznaky respiračného ochorenia alebo zvýšená teplota nad 37°C v priebehu 14 dní po darovaní krvi alebo jej zložiek, neodkladne to oznámte pracovisku, kde ste krv darovali.

Prvá prosba zo Sveta zdravia

Ďalším opatrením v niektorých nemocniciach je, že darcovia do odberovej miestnosti vstupujú po jednom, prípadne pri jednotlivých činnostiach dodržiavajú požadované vzdialenosti. „Zabezpečená je zvýšená dezinfekcia priestorov a odobraná krv ostáva v 14-dňovej karanténe,“ informovala hovorkyňa siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková.

Lekár dotazník a predodberové vyšetrenie zhodnotí a darcu vyšetrí. Ak je všetko v poriadku, pošle ho na samotný odber krvi. Ten trvá spravidla od piatich do desiatich minút. Darca počas neho daruje asi 450 mililitrov krvi. Darcom krvi môže byť každý zdravý človek vo veku od 18 do 60 rokov, prípadne 65 rokov u viacnásobného darcu krvi. Muži môžu darovať krv každé tri mesiace a ženy každé štyri mesiace.

Prosíme príďte

Ako pre spravodajský portál Dnes 24 uviedla vedúca lekárka Jana Kotrčová z pracoviska Národnej transfúznej služby SR v Banskej Bystrici, v odberoch krvi pokračujú v Banskej Bystrici v režime ako doteraz, od 7:00 do 14:00, v utorky do 17:00.

Darovanie krvi je podľa slov Kotrčovej stále aktuálne, aj keď sú plánované operácie odkladané. „Sú chronickí pacienti, onkologickí, hematologickí, pôrody, ktoré vyžadujú substitúciu krvnými prípravkami aj v tejto situácii,“ uviedla.

„Aktuálne je väčší dôraz na RH negatív, lebo tých darcov bolo vždy menej. No každý, kto spĺňa naše kritériá, je vítaný,“ povedala lekárka s tým, že napriek tomu nepociťujú žiadny výpadok konkrétnej krvnej skupiny.

„Potreba krvi je naliehavá stále, lebo rapídne klesol počet darcov,“ poznamenala však Kotrčová so slovami, že ľudia majú obavy.

Volajú aj Trnavčanov

„Krv potrebuje aj hematológia Fakulnej nemocnice Trnava,“ potvrdila hovorkyňa nemocnice Katarína Tittelová.

Darcovia sú vítaní v pavilóne Národnej transfúznej služby SR v areáli nemocnice počas každého pracovného dňa od 6:30 do 14:00, v utorok až do 17:00.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM