MI Zo Slovenska

Zdravotníci bijú na POPLACH! Chýbajú peniaze, hrozí krach systému

Zástupcovia siedmich lekárskych a zdravotníckych asociácií spoločne vystúpili s vážnym apelom na vládu. Žiadajú od štátu viac peňazí a sťažujú sa na chaos a chýbajúcu komunikáciu.

Ilustračný obrázok k článku Zdravotníci bijú na POPLACH! Chýbajú peniaze, hrozí krach systému
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Pandémia koronavírusu je náročná pre všetkých, ale najväčšiu záťaž nesú nemocnice a zdravotníci. Napriek tomu sa lekári sťažujú, že vláda pre zdravotníctvo nevyčlenila v budúcoročnom rozpočte dosť peňazí. Tajomne naznačujú, že ak im štát nepridá, majú pripravený aj plán B.

Krízový stav

Pred novinárov sa postavili zástupcovia nemocníc, súkromných lekárov, polikliník, pacientov aj zdravotníkov. Spoločným postupom chceli zdôrazniť vážnosť situácie.

„Chaos sa už stáva normálnou súčasťou našej spoločnosti. Musíme zabrániť, aby sa normálnym stalo aj umieranie ľudí na Covid-19,“ uviedol prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár.

Dodal, že zdravotníctvo je v núdzovom stave už niekoľko rokov, ale dnes je pod vplyvom pandémie tento stav doslova krízový. „Podpora zdravotníctva sa musí stať absolútnou prioritou štátu, lebo zajtra môže byť neskoro.“

Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko vyzval opozičných i koaličných poslancov, aby si spomenuli na svoje predvolebné sľuby o podpore zdravotníctva a zvýšili objem peňazí vyčlenený na túto kapitolu v budúcoročnom štátnom rozpočte.

„Česko a Maďarsko výrazne zvyšujú platy lekárom i sestrám na budúci rok. Ak sa u nás nič nezmení, odídu tam pracovať ďalší slovenskí lekári. Kto nás bude potom všetkých liečiť?“ Uviedol M. Petko.

Milióny navyše

Lekári zdôrazňujú, že ich prvoradou požiadavkou voči vláde je navýšenie platby za poistencov štátu na budúci rok zo súčasných 39 eur na 54 eur. To by spolu predstavovalo 450 miliónov eur.

„Je to posledná šanca, aby vláda ukázala, že jej skutočne záleží na zdraví pacientov,“ uviedol M. Kollár. Argumentoval aj číslom z Českej republiky, kde štát platí za svojich poistencov 65 eur.

Mária Lévyová z Asociácie na ochranu práv pacientov podotkla, že ak má štát 200 miliónov eur na zorganizovanie prvého a už aj avizovaného druhého kola celorepublikového testovania, mohol by nájsť aj požadovaných 450 miliónov na dofinancovanie zdravotníctva.

A čo sa stane, ak vláda nemocniciam a lekárom nevyhovie? „Máme aj plán B, ale veríme, že vláda si uvedomí vážnosť situácie,“ uviedol M. Petko.

Či by teda mohol nasledovať aj štrajk bielych plášťov už odmietol prezradiť. Všetci prítomní však zdôrazňovali, že sa chcú s vládou dohodnúť podobrom.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM