han Zo Slovenska

V TÝCHTO štátoch sú paradajky, papriky aj uhorky na PRÍDEL! Hrozí niečo také aj NÁM?

Čo by ste povedali na to, keby ste si v obchode mohli kúpiť len obmedzené množstvo ovocia a zeleniny? Alebo by ste ho nedostali vôbec!

Ilustračný obrázok k článku V TÝCHTO štátoch sú paradajky, papriky aj uhorky na PRÍDEL! Hrozí niečo také aj NÁM?
Zdroj: www.pexels.com

Niekoľko britských supermarketov obmedzilo predaj čerstvého ovocia a zeleniny. Dôvodom je ich nedostatok pre zlé počasie v Španielsku a Maroku. TASR správu prevzala z AP.

Tri položky

Tesco, najväčší maloobchodný reťazec v Spojenom kráľovstve, v stredu uviedlo, že dočasne obmedzí nákup troch položiek, a to paradajok, papriky a uhoriek. K podobným krokom pristúpili aj konkurenčné reťazce Aldi a Morrisons.

Prázdne regály v obchodoch sa stali politickým problémom a odporcovia rozhodnutia opustiť Európsku úniu (EÚ) obviňujú z nedostatku ovocia a zeleniny brexit.

Analytici však uviedli, že hlavným „vinníkom“ bolo zlé počasie, ktoré poškodilo úrodu v Španielsku a Maroku, dvoch hlavných dodávateľoch čerstvých produktov Spojenému kráľovstvu počas zimy.

Španielsko malo nezvyčajne chladné počasie, zatiaľ čo Maroko zasiahli v januári mrazy, po ktorých nasledovalo rušenie lodnej prepravy pre nepriaznivé počasie. Do Británie sa tak dostalo menej produktov.

Ako je to v Írsku

Aj Írsko, ktoré je členom EÚ, ale podobne ako Británia má chladnejšie podnebie a je závislé od dovozu sezónnych produktov, zaznamenalo nedostatok čerstvej zeleniny.

„Zložité poveternostné podmienky na juhu Európy a na severe Afriky poškodili úrodu niektorých druhov ovocia a zeleniny vrátane paradajok a papriky,“ povedal Andrew Opie z britského konzorcia maloobchodníkov British Retail Consortium, ktoré zastupuje supermarkety v Spojenom kráľovstve. Očakáva, že problémy s dodávkami budú trvať niekoľko týždňov.

Dodal, že supermarkety majú skúsenosti so zvládaním problémov v dodávateľskom reťazci a snažia sa zabezpečiť, aby mali zákazníci prístup k širokej škále čerstvých produktov.

A čo Slovensko?

Na túto tému sme oslovili aj Tesco na Slovensku. „Máme skvelú spoluprácu s našimi dodávateľmi a veríme v náš dodávateľský reťazec a našu schopnosť poskytovať zákazníkom dostupnosť produktov, ktoré potrebujú,“ objasnila pre Dnes24.sk PR manažérka Tesco Stores Mária Zerzáňová.

„V obchodoch Tesco na Slovensku momentálne neobmedzujeme kusový predaj akýchkoľvek potravín,“ dodala.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM