han Zo zahraničia

Zelenského ODKAZ: Rusi zámerne ničia naše pamiatky. Niektoré ODOLALI vojnám, ale im nie!

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom najnovšom príhovore k občanom zverejnenom v sobotu večer na svojej oficiálnej stránke obvinil Rusko z masívneho ničenia kultúrnych pamiatok, kostolov a iných miest spätých náboženstvom.

Ilustračný obrázok k článku Zelenského ODKAZ: Rusi zámerne ničia naše pamiatky. Niektoré ODOLALI vojnám, ale im nie!
Zdroj: instagram.com/zelenskiy_official , TASR/AP

Podľa neho to je dostatočný dôvod na vylúčenie tejto krajiny z Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO).

„Počas totálnej vojny bolo ruským ostreľovaním zničených alebo poškodených už 113 kostolov. Sú medzi nimi tie starodávne, ktoré odolali 2. svetovej vojne, no neodolali ruskej okupácii. Sú aj také, ktoré boli postavené po roku 1991,“ konštatoval Zelenskyj, ktorý vylúčenie Ruska z UNESCO žiadal už koncom mája.

Rusko podľa Zelenského zámerne a systematicky ničí kultúrne a historické dedičstvo Ukrajiny, ako aj sociálnu infraštruktúru, obydlia a všetko potrebné pre normálny život.

„Štát, ktorý to robí, nemôže byť členom UNESCO a nemôže zostať v OSN, akoby sa nič nestalo. Charta OSN nedáva teroristom žiadne práva a UNESCO nie je miestom pre barbarov,“ povedal.

Obviňuje ich

Na svojom konte v aplikácii Telegram Zelenskyj obvinil ruské sily, že v dôsledku ich ostreľovania začal horieť veľký drevený kostol v meste Sviatohirsk ležiacom v Doneckej oblasti vysvätený v roku 1912. Zverejnil aj krátke video zachytávajúce kostol s cibuľovými kupolami v plameňoch. Ruské ministerstvo obrany toto obvinenie poprelo a spôsobenie požiaru pripísalo ukrajinským silám, uviedla agentúra DPA.

Zelenskyj pripomenul, že už v stredu pri ostreľovaní kostola zahynuli štyria mnísi a bohoslužby sa musia konať v suteréne. V tejto súvislosti vyzval ukrajinskú pravoslávnu cirkev, ktorá spadá pod moskovský patriarchát, aby sa úplne odtrhla od Moskvy.

Zelenskyj v príhovore tiež oznámil, že od začiatku vojny 24. februára Rusko vypálilo na Ukrajinu 2503 rakiet. „Naši hrdinovia držia svoje pozície a robia všetko pre to, aby spôsobili nepriateľovi čo najväčšie straty,“ povedal.

„Ruská armáda môže zastaviť podpaľovanie kostolov. Ruská armáda môže zastaviť ničenie miest. Ruská armáda môže zastaviť zabíjanie detí. Stačí, ak ten istý človek v Moskve vydá takýto príkaz. A to, že takýto príkaz stále nevydal, je očividné poníženie pre celý svet,“ uzatvoril ukrajinský prezident.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM