Zo zahraničia

Zelenskyj pri príležitosti Dňa ústavy: Naši vojaci budú mať zbrane vždy

Volodymyr Zelenskyj poznamenal, že Ukrajina bude mať v budúcnosti dostatočne silný zbrojný priemysel na uspokojenie potrieb svojej armády, námorníctva, letectva aj kybernetických síl.

Ilustračný obrázok k článku Zelenskyj pri príležitosti Dňa ústavy: Naši vojaci budú mať zbrane vždy
Zdroj: TASR/AP

Ukrajina bude v budúcnosti vyrábať pre seba všetky potrebné zbrane. V ukrajinskom parlamente to pri príležitosti Dňa ústavy v stredu vyhlásil prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

„Naši vojaci budú mať zbrane vždy,“ prízvukoval Zelenskyj. Podľa jeho slov bude mať Ukrajina v budúcnosti dostatočne silný zbrojný priemysel na uspokojenie potrieb svojej armády, námorníctva, letectva aj kybernetických síl.

Doposiaľ to bol Západ, ktorý posielal Ukrajine vojenskú pomoc – rakety, tanky, systémy protivzdušnej obrany či muníciu. Kyjev podľa Zelenského už začal vyrábať vlastné námorné drony, ktoré údajne aj úspešne využíva. Dodal, že výroba dronov na Ukrajine sa stáva najsilnejšou v Európe.

Ukrajina po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 patrila medzi najväčších svetových vývozcov zbraní, konštatuje DPA. Demilitarizácia Ukrajiny bola jedným z deklarovaných cieľov takzvanej „špeciálnej vojenskej operácie“, ktorú Rusko spustilo na Ukrajine vlani vo februári.

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM