han Zo zahraničia

Zelenskyj zdvíha varovný prst: Do jesene môže zostať na Ukrajine trčať 75 miliónov ton OBILIA!

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok varoval, že objem obilia, ktorý Ukrajina nedokáže exportovať pre blokády zo strany Ruska, by sa do jesene mohol minimálne strojnásobiť.

Ilustračný obrázok k článku Zelenskyj zdvíha varovný prst: Do jesene môže zostať na Ukrajine trčať 75 miliónov ton OBILIA!
Zdroj: TASR/AP

„Práve teraz máme zablokovaných asi 20 – 25 miliónov ton. Na jeseň to môže byť 70 – 75 miliónov ton,“ povedal Zelenskyj.

Ukrajiny bola pred inváziou ruskej armády 24. februára štvrtým najväčším exportérom obilia na svete. TASR správu prevzala z AFP.

Blokácia Rusmi

Rusko však zablokovalo ukrajinské prístavy, ktoré sú kľúčové pre dodávky poľnohospodárskych produktov na svetové trhy. Kyjev tak musí hľadať alternatívy a presúvať obilie po železnici cez západnú hranicu alebo cez Rumunsko a jeho prístavy na Dunaji a v Čiernom mori, čo celý proces komplikuje a brzdí.

Mnoho krajín sveta je pritom závislých od dodávok z Ukrajiny, ktorá pred vojnou vyvážala cez more 4,5 milióna ton poľnohospodárskej produkcie mesačne – 12 % svetového exportu pšenice, 15 % kukurice a 50 % slnečnicového o­leja.

Blokáda Ukrajiny siaha od Azovského mora, ktoré je pre lodnú dopravu uzavreté od začiatku ruskej invázie, až po čiernomorský prístav Odesa, ktorý pred vojnou zabezpečoval 60 % ukrajinského námorného obchodu.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM