Technológie

Zem sa premení na neobývateľné PEKLO: Najnovšia simulácia ukázala, kedy VYHYNIEME

Pre ľudí a ostatné cicavce sa Zem stane prakticky neobývateľná. Simulácia vytvorená superpočítačom ukázala, aké peklo nás čaká.

Ilustračný obrázok k článku Zem sa premení na neobývateľné PEKLO: Najnovšia simulácia ukázala, kedy VYHYNIEME
Zdroj: Freepik.com/stockgiu

Nový superkontinent, ktorý má na Zemi vzniknúť o približne 250 miliónov rokov, bude pre ľudstvo aj ostatné cicavce pravdepodobne neobývateľný. Uviedli to výskumníci na základe novej štúdie publikovanej v pondelok v časopise Nature Geoscience. TASR o tom informuje na základe informácií stanice CNN.

Náš osud je spečatený

Vedci z univerzity v meste Bristol v Anglicku (University of Bristol) vytvorili pomocou superpočítača úplne prvý klimatický model vzdialenej budúcnosti. Predpovedali tak častejšie extrémne prejavy počasia na Zemi po spojení svetových kontinentov do jedného superkontinentu – tzv. Pangea Ultima.

„Teploty v rozmedzí 40 až 50 stupňov Celzia, či dokonca vyššie denné extrémy spojené s vysokou vlhkosťou, by nakoniec náš osud spečatili. Ľudia – spolu s mnohými ďalšími druhmi – by vymreli pre neschopnosť vyrovnať sa s týmto teplom,“ povedal v pondelok výskumný pracovník na univerzite v Bristole a hlavný autor štúdie Alexander Farnsworth.

Vyhynú ľudia aj cicavce

Podľa výskumníkov bude po spojení kontinentov počasie mimoriadne horúce a suché. Pre ľudí a ostatné cicavce sa tak Zem stane prakticky neobývateľná, keďže ich organizmy sa nedokážu vyrovnať s dlhodobým vystavením nadmerným teplotám.

V prostredí by tiež chýbali zdroje potravy a vody.

V atmosfére by mohlo byť až dvakrát viac oxidu uhličitého ako dnes. Tieto výpočty sa však vytvárali na základe predpokladu, že ľudia okamžite prestanú spaľovať fosílne palivá. Inak podľa profesora z Univerzity v Leedse a spoluautora článku Benjamina Millsa tieto hodnoty nastanú oveľa skôr.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM