Zo zahraničia

Žena po pôrode trpela BOLESŤAMI: V bruchu jej zabudli OBROVSKÝ chirurgický nástroj

Ženu aj rok a pol po pôrode trápili neznesiteľné bolesti. Po celý čas v bruchu nosila chirurgický nástroj veľký ako tanier.

Ilustračný obrázok k článku Žena po pôrode trpela BOLESŤAMI: V bruchu jej zabudli OBROVSKÝ chirurgický nástroj
Zdroj: Unsplash.com

V bruchu ženy, ktorá v roku 2020 na Novom Zélande porodila dieťa cisárskym rezom, našli lekári chirurgický nástroj „veľkosti taniera“. Uviedla to komisárka pre zdravie a pre osoby so zdravotným postihnutím Morag McDowellová. TASR správu prevzala v utorok zo stanice BBC.

Trápili ju silné bolesti

Retraktor Alexis (AWR) je zasúvací valcový nástroj, ktorý sa počas operácie používa na fixovanie okrajov rany. Môže mať priemer 17 centimetrov a lekári ho žene odstránili až v roku 2021 – 18 mesiacov po pôrode v nemocnici v Aucklande. Ženu po pôrode trápili silné bolesti a navštívila niekoľko lekárov.

Nástroj v jej tele napokon odhalilo CT vyšetrenie.

Kontroly nič neodhalili

Zdravotní predstavitelia v Aucklande pôvodne odmietli zlyhanie pri uplatňovaní primeranej starostlivosti. McDowellová vo svojej správe s týmto stanoviskom nesúhlasila.

„Je samozrejmé, že poskytnutá starostlivosť nedosahovala primeranú úroveň, pretože (retraktor) nebol identifikovaný počas žiadnych rutinných chirurgických kontrol, čo malo za následok, že zostal v bruchu ženy,“ povedala komisárka.

Ako poznamenala, za uplynulé dva roky to bol už druhý prípad, keď v nemocnici v Aucklande zostal v tele pacienta nástroj. Podľa nej mala mať nemocnica zavedené účinné systémy, aby sa takýmto prípadom zabránilo.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM